VIDEO. Jurnalista de investigații Emilia Șercan îl desființează pe ministrul Educației. „Veleitățile de apărător al plagiatorilor ale lui Sorin Cîmpeanu sunt intacte, ba chiar mai ascuțite și rafinate”


VIDEO. Jurnalista de investigații Emilia Șercan îl desființează pe ministrul Educației. „Veleitățile de apărător al plagiatorilor ale lui Sorin Cîmpeanu sunt intacte, ba chiar mai ascuțite și rafinate”

„Este o asumare a proiectului România Educată la nivel de guvern. (...) Acces echitabil la o educație de calitate pentru toți copiii României”, a precizat țanțoș ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în emisiunea difuzată, miercuri seară, de TVR după ce, în ședința de guvern din aceeași zi, prezidată de însuși președintele Klaus Iohannis, Executivul a adoptat un memorandum privind implementarea proiectului prezidențial „România Educată” şi aprobarea priorităților în reforma sistemului naţional de Educaţie.   

Astfel, implementarea atât de așteptatelor reforme din Educație vor fi sarcina actualului ministru de resort, Sorin Cîmpeanu, un personaj controversat, care a stârnit chiar recent critici dure în spațiul public după ce a ticluit un plan menit să-i salveze pe cei care au plagiat teze de doctorat. Jurnalista de investigații Emilia Șercan a scris despre asta pe larg în Pressone. (mai multe detalii AICI)

Tot Emilia Șercan scrie într-o postarea publică pe pagina sa de Facebook despre cârdășiile actualului ministru cu plagiatori celebri pe care i-a apărat din aceeași postură, de ministru al Educației, și care are astăzi misiunea de a educa România.  

Emilia Șercan: „Când m-am apucat de scris despre plagiate, acum șase ani, ministru al Educației era Sorin Câmpeanu, proaspăt academician în securitate națională la acel moment grație mărețului Gabriel Oprea.  

Mă apucasem atunci să fac tot felul de cereri pe Legea 544 la Ministerul Educației în care ceream listele cu doctoranzi ai tătucului plagiatorilor în securitate națională din România, Gabriel Oprea, însă toate cererile mele au fost blocate atunci de ministrul academician Cîmpeanu.  

Acum, șase ani mai târziu, retrăiesc exact aceleași situații, numai că acum protejatul de servicii, pardon, de serviciu, al ministrului academician în securitate națională e procurorul CSM Codruț Olaru, pe care mărețul comandant de oști Gabriel Oprea l-a ridicat de la gradul de caporal la general în trei ani. 

La 26 de zile distanță după ce CNATDCU a emis decizia de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Olaru, timp în care Direcția Juridică din minister bloca avizul juridic pe decizia CNATDCU - pe care în final l-a dat negativ, ceea ce e o premieră în istoria CNATDCU! - am cerut de la Ministerul Educației să îmi spună datele de intrare și ieșire la Direcția Juridică pentru fiecare dintre deciziile de menținere sau de retragere a unui titlu de doctor emise de CNATDCU. 

Am cerut aceste date ca să compar ce s-a întâmplat în alte cazuri, cât de repede sau de greu au fost emise avizele de legalitate pe deciziile CNATDCU în trecut. Termenul legal de răspuns de 30 de zile a trecut miercurea trecută, pentru că nu-i așa, în Ministerul Educației se respectă legea și libertatea de exprimare și cetățenii, în general, iar (unii) ziariști în special. 

Acum șase ani, ministrul academician Cîmpeanu mi-a dat informațiile despre Oprea doar după ce m-am plâns pe Facebook că nu îmi răspunde la solicitări, iar Anca Grădinaru l-a întrebat într-un interviu, în direct la Europa FM, de ce nu îmi răspunde.  

Șase ani mai târziu, veleitățile de apărător al plagiatorilor ale lui Sorin Cîmpeanu sunt intacte, ba chiar mai ascuțite și rafinate. Un singur lucru s-a schimbat de atunci: nu mai e membru într-un guvern PSD, ci într-un guvern PNL + USR/PLUS, care i-a dat pe mână implementarea proiectului România Educată”. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.