Decizie de neînțeles a Administratiei Biden: în timp ce justiția americană începe procesul în cazul mai multor agenți iranieni care au încercat să răpească o jurnalistă, Departamentul de Stat condus de Blinken ridică punctual niste sancțiuni impuse Iranului


  • ACP
  • Jul 14, 2021 19:09
  • 2067
Decizie de neînțeles a Administratiei Biden: în timp ce justiția americană începe procesul în cazul mai multor agenți iranieni care au încercat să răpească o jurnalistă, Departamentul de Stat condus de Blinken ridică punctual niste sancțiuni impuse Iranului

Printr-o mișcare comparabilă cu gesturile politice ale fostului președinte american Barak Obama, administrația Biden a hotărât să ridice o parte din sancțiunile aplicate comerțului ilicit cu Iranul, astfel încât regimul să poată accesa unele active financiare, pentru a-și rambursa datoriile către companii din ale două țări. 

Actul, semnat de secretarul de stat Antony Blinken, permite "transferul fondurilor iraniene din conturi restricționate către exportatorii din Japonia și Republica Coreea", potrivit unei notificări trimise Congresului de către Departamentul de Stat. Deși acest act pare conceput pentru a ajuta companiile din Japonia și Coreea de Sud să își recupereze banii pe produsele exportate în Iran, practic regimul de la Teheran va beneficia în egală măsură de acesta, chiar dacă actul nu permite și transferurile de fonduri către Iran.  

Richard Goldberg, consilier principal la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Statele Unite, a explicat că "există un motiv pentru care vorbim despre rezervele valutare accesibile față de rezervele valutare inaccesibile - dacă sunt eliberați banii blocați în conturi din afara Iranului, pentru ca regimul islamic să își plătească datoriile, e ajutat regimul și sunt salvați și mullahii dintr-o criză a balanței de plăți". (sursa: AICI)

Această încercare de câștigare a bunăvoinței Iranului vine însă exact când Departamentul de Justiție din Statele Unite a anunțat că patru cetățeni iranieni au fost acuzati pentru încercarea de a răpi o jurnalistă din New York de origine iraniană, Masih Alinejad, care a contribuit la serviciul de limbă persană Voice of America și raportează despre problemele drepturilor omului în Iran. 

Conform documentelor tribunalului federal din New York, cei patru, Alireza Shavaroghi Farahani, alias Vezerat Salimi, de 50 de ani, Mahmoud Khazein, 42 de ani, Kiya Sadeghi, 35 de ani, și Omid Noori, 45 de ani, toți din Iran, au conspirat să o răpească pe jurnalista și activista pentru drepturile omului din Brooklyn.  

"După cum se arată în acest act de acuzare, guvernul Iranului a îndrumat un număr de actori de stat să comploteze pentru a răpi o jurnalistă, cetățean american, și să efectueze supravegherea pe teritoriul Statelor Unite - totul cu intenția de a duce cetățeanul nostru în Iran ca represalii pentru libertatea sa de exprimare", a declarat asistentul director Alan E. Kohler Jr. al Diviziei de contraspionaj FBI.  

Iar asta se întâmplă exact când Teheranul, care a finanțat și această conspirație, alături de o mulțime de grupuri teroriste din alte țări, primește o nesperată mână de ajutor din partea Washingtonului, pentru a-și acoperi datoriile externe. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.