Viitorul R. Moldova. Cristian Diaconescu: "Bucureștiul trebuie să propună urgent un proiect economic!"


Viitorul R. Moldova. Cristian Diaconescu: "Bucureștiul trebuie să propună urgent un proiect economic!"

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, actualmente președinte al PMP, a declarat marți, 13 iulie, în cadrul unei dezbateri (pe care o puteți urmări integral AICI) că politicienii de la București au datoria de a veni în cel mai scurt timp posibil cu un plan economic în ceea ce privește Republica Moldova, faza discuțiilor și declarațiilor de tip manifest fiind depășită, chiar inutilă. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu a avertizat clasa politică de la Chișinău că trebuie să înțeleagă că dacă dorește într-adevăr o apropiere de Occident acest lucru se poate întâmpla doar prin intermediul României.

"Prin acest vot, după părerea mea, s-a făcut o consultare referendară. Practic, criza de neclaritate din R. Moldova, în acest moment, cel puțin în anumite nivele, mai ales în zona Diasporei, pare a fi depășită. Votanții PAS vor în vest, nu în Uniunea Euroasiatică, nu doresc ca R. Moldova să se întoarcă la concepte de tipul suveranism agresiv orientat împotriva României sau identitate proprie în care amestecurile în treburile interne să reprezinte principalul argument de substanță pentru supraviețuirea politică a acelor politicieni. Deci putem înțelege astăzi cel puțin că Republica Moldova nu dorește în Uniunea Euroasiatică, ci în UE. Putem înțelege faptul că există Limba Română și nu este un derivat al limbii moldovenești. Ceea ce urmează este probabil în egală măsură important (în raport cu rezultatul alegerilor - n.red.). De la vot la implementare distanța poate fi destul de mare. Ceea ce își propune PAS în R. Moldova, mai ales legat de statul de drept, elemente care țin de justiție, va reprezenta miza extraordinar de importantă în perioada următoare. 

După părerea mea, în acest moment, Bucureștiul trebuie să propună un proiect. Faza discuțiilor, a declarațiilor de tip manifest, a semnalelor pozitive în legătură cu a confirma și reconfirma ceea ce știm cu toții de-o parte și de alta a Prutului în legătură cu identitatea noastră comună este oarecum inutilă. În acest moment proiectul economic contează foarte mult. Dacă ne uităm din această perspectivă investiția românească în R. Moldova este una redusă, mai ales în multe zone care ar fi de interes și din punct de vedere strategic. În acest moment sunt probleme în legătură cu domeniul energiei inclusiv în ceea ce privește România, chestiuni care se judecă geostrategic. (...) În legătură cu Republica Moldova, Maia Sandu și al său partid vor avea nevoie de un sprijin sofisticat, bine calculat strategic, tactic, astfel încât să ajungă la rezultate pozitive în pașii necesari. Imaginea R. Moldova trebuie recâștigată în zona occidentală. Sunt peste 660 de milioane de euro care așteaptă ca ajutor din partea UE, FMI stă în aeroport până când guvernamental și parlamentar lucrurile sunt clare, România la rândul său se află într-o poziție de expectativă. Fără un proiect clar pus de România pe masă în prima săptămână, care să nu se rezume doar la ajutoare umanitare s-ar putea ca problemele din R. Moldova să devină extrem de complicate. Este încă una dintre cele mai sărace zone din Europa, foarte mulți cetățeni sunt plecați în străinătate. Așadar, din această perspectivă, cred că e necesar ca la București să se răspundă la următoarea întrebare: "ne asumăm, ca un stat puternic, R. Moldova sau nu?". Declarațiile de coloratură după părerea mea sunt depășite în acest moment. (...) Se putea face mai mult în zonele de substanță. Simpla relație culturală, educațională, plecând de la o istorie comună, nu mai este suficientă în ziua de azi. E mult mai complicat. De exemplu, este inadmisibil să te grăbești să deschizi o conductă Iași-Ungheni pentru gaz, o anunți că e campanie electorală în România, reușești să încălzești în timpul iernii vreo două sate, pentru ca ulterior Transgaz că constate că presiunea pe țeavă e alta. Indiferent de cum privim lucrurile, în acest caz nu sunt optimist. Nu sunt optimist că în afară de ziua de 1 Decembrie costă roamingul enorm între România și R. Moldova. Nu sunt optimist că ecartul de cale ferată e ăla de pe vremea sovieticilor și nu găsim o soluție în relația bilaterală. 

Pe de altă parte, este vorba și despre o poziționare a Chișinăului. Nu cred că România trebuie privită din perspectiva Chișinăului, iar aici e un mesaj pentru societate, strict oportunist. Nu de acest principiu ar trebui să fim atașați. Și Chișinăul trebuie să înțeleagă că dacă dorește într-adevăr o apropiere de Vest acest lucru se poate întâmpla via România. Dincolo de a ne face noi autocritica și avem suficiente argumente, Chișinăul trebuie să înțeleagă că prin România trec căile de comunicare cu Occidentul. Peste România s-a întâmplat în anumite momente, dar nu au nicio șansă indiferent de ce li se spune. Vreau să închei prin a spune din perspectiva securității naționale a României că orice destabilizare de tip ucrainean în R. Moldova ne implică imediat. Să nu aibă cineva impresia că într-o astfel de situație vin alții și se poziționează. Nu, ci ne implică imediat! Cum știm să evităm un asemenea scenariu sau cum știm să avem variante strategice sunt niște chestiuni în legătură cu care cei care ne reprezintă sunt convins că nu pot să doarmă fără să aibă variantele pe masă. Din acest punct de vedere în acest moment există o asimetrie între Marea Baltică și Marea Neagră. La Marea Baltică NATO a decis din 2016 că intervine imediat printr-o forță avansată, iar la Marea Neagră se intervine adecvat, corespunzător, non-provocator. E o chestiune care ne privește", a precizat Cristian Diaconescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.