Imaginile din Calais, Franța, cu grupuri de africani care încercau să urce în camioanele ce transportau marfă către Marea Britanie au făcut multă vreme înconjurul lumii, marea întrebare ridicată fiind de ce nu face nimeni nimic pentru încetarea acestei situații periculoase. Fluxul de persoane necunoscute care ajungeau să se infiltreze constant în Marea Britanie, șoferii agresați, migranții accidentați, păreau să nu intereseze foarte mult nici autoritățile franceze, nici pe cele britanice. Numai în primele luni ale anului acesta au fost depistați aproape 6.000 de migranți care au intrat ilegal în Marea Britanie, asta după ce pe perioada anului 2020 au fost prinși 8.417 de migranți.
Vedeți videoul care prezintă unul dintre multitudinea de atacuri date de migranți asupra tirurilor din Franța:
Acum însă Marea Britanie se desprinde decisiv de politica Uniunii Europene de a permite aproape oricui și oricând să treacă ilegal granița, anunțând că va solicita sentințe foarte dure pentru migranții prinși că intră în țară fără permisiune, pe fondul creșterii record de treceri ilegale peste Canalul Mânecii.
Astfel, conform unui nou proiect de lege anunțat sâmbătă de Ministerul de Interne britanic, pentru cei care vor intra în Marea Britanie fără permisiune pedeapsa maximă va crește de la 6 luni de închisoare la 4 ani, iar traficanții de persoane vor putea lua pedepse până la închisoarea pe viață, de la maxima de 14 ani cât este în momentul de față.
Pedepsele mari cu închisoarea pentru migranți și pentru contrabandiști fac parte și din politica guvernului britanic de a revizui regulile acordării azilului, pentru prevenirea a ceea ce numește Ministerul de Interne britanic alegerea azilului.
"Este foarte probabil ca cei care vin ilegal în Marea Britanie să provină dintr-o țară sigură a Uniunii Europene în care ar fi putut solicita azil. În acest caz aceștia nu caută refugiu cât mai curând sau nu prezintă motive întemeiate pentru a intra ilegal în Marea Britanie, ci aleg Marea Britanie ca destinație preferată față de ceilalți, folosind o cale ilegală către a ajunge aici", au declarat reprezentanții Ministerului de Interne britanic.
Ministrul de Interne, Priti Patel (foto 1), a spus pentru presă că noile legile propuse sunt "corecte, dar ferme", adăugând că Marea Britanie "va întâmpina oamenii pe căi legale și sigure, prevenind în același timp abuzul de sistem și reprimând intrarea ilegală și criminalitatea asociată". (sursa: AICI)
Sursa foto 2: Profimedia Images