Ambasadorul SUA, sub tirul intoxicărilor propagate de Dodon. Șeful CEC demontează ultima manipulare lansată de rusofil


Ambasadorul SUA, sub tirul intoxicărilor propagate de Dodon. Șeful CEC demontează ultima manipulare lansată de rusofil

În timp ce efectuează constant vizite la Moscova pentru a se pregăti de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, rusofilul Igor Dodon nu ezită să se umple de penibil aproape zi de zi acuzând imixtiunea Ambasadei SUA în procesul electoral. 

VEDEȚI ȘI: VIDEO Rusofilul Dodon RECUNOAȘTE că a mers la Moscova cu scopul de a fi pregătit pentru alegerile din 11 iulie

Vineri, 2 iulie, rusofilul Igor Dodon a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan. În cadrul întâlnirii, Dodon i-a reproșat ambasadorului SUA că prin vizita pe care a efectuat-o pe 23 iunie la Comisia Electorală Centrală a încercat să influențeze procesele politice din Republica Moldova. (sursa: Deschide.md)

"În opinia noastră, unele acțiuni pot fi calificate ca implicare în campania electorală. Întrevederea la CEC unde ați declarat că ați aprecia dacă Comisia Electorală Centrală ar lua decizia să respecte hotărârea Curții Supreme de Justiție cu privire la deschiderea a 192 de secții de votare și așa mai departe", a declarat Dodon în debutul întrevederii.



Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a avut astăzi o întrevedere și cu președintele interimar al PAS, Igor Grosu, cu care a discutat mai multe subiecte, inclusiv referitoare la scrutinul parlamentar din 11 iulie. De altfel, pe parcursul zilei, Hogan s-a întâlnit și cu alți concurenți electorali care participă la alegerile din 11 iulie, conform unui anunț al Ambasadei SUA. 

Ambasada SUA: "Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan s-a întâlnit cu liderii Partidului Comuniștilor, "Partidului Nostru", Partidului "Acțiune și Solidaritate", Partidului Democrat, Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr" și Partidului Socialiștilor pentru a sublinia importanța unui proces electoral parlamentar democratic, transparent și credibil, ce va consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova".

Totodată, Ambasada SUA a precizat că va monitoriza îndeaproape ultima săptămână a campaniei electorale și desfășurarea procesului de vot din ziua de 11 iulie.

Ambasada SUA: "Statele Unite rămân un partener strategic al Republicii Moldova în aspirațiile spre un viitor prosper și vor colabora cu parlamentul și guvernul ales de poporul Republicii Moldova în urma unor alegeri libere și corecte".

CITIȚI ȘI: Rusofilul Dodon și ”presa” afiliată PSRM îl atacă mizerabil pe ambasadorul SUA la Chișinău. Disperarea slugilor Moscovei

Ulterior acestor evenimente, presa de casă a PSRM, partidul condus de rusofilul Igor Dodon, a acuzat ambasadorul SUA că "se implică fără rușine în treburile interne ale Moldovei". (AICI puteți accesa intoxicarea propagată de PSRM printr-o fițuică de casă)

În acest context, publicația Deschide.md a demontat imediat acuzația rusofilului Dodon potrivit căreia ambasadorul SUA ar încerca să influențeze bătălia electorală de la Chișinău. Publicația Deschide.md a atras atenția că rusofilii nu scot niciun cuvânt despre faptul că Hogan își îndeplinește de fapt datoria conform legii. Hogan, alături de mai mulți colegi din cadrul Ambasadei SUA, a fost înregistrat în calitate de observator internațional pentru monitorizarea alegerilor. Potrivit legislației naționale, observatorii acreditaţi de Comisia Electorală Centrală pot monitoriza procesul electoral pe întreg teritoriul ţării. Observatorii acreditaţi au dreptul să asiste la toate operaţiile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte operaţii electorale, şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Totodată, observatorii au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele-verbale întocmite de organele electorale.

Mai mult decât atât, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a anihilat intoxicarea propagată de socialistul Igor Dodon precum că ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, ar fi exercitat presiuni asupra membrilor organului electoral. Într-o declarație pentru Deschide.md, șeful CEC a declarat că discuția cu diplomatul american din 23 iunie a fost una sinceră și profesionistă.

"Nu a existat nicio presiune. Dimpotrivă a fost o discuție foarte sinceră, foarte profesionistă și am avut deschiderea să discutăm orice temă pe care am reflectat-o și în comunicatul de presă", a declarat Dorin Cimil. (citiți AICI articolul complet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.