Sondaj privind parlamentarele din 11 iulie: catastrofă electorală pentru Dodon. AUR Moldova, prăbușire totală


Sondaj privind parlamentarele din 11 iulie: catastrofă electorală pentru Dodon. AUR Moldova, prăbușire totală

Conform ultimului sondaj realizat de WatchDog.md și de Institutul de Politici Publice, prezentat de publicația TV8, doar PAS și BCS ar accede în Parlament în urma alegerilor anticipate din data de 11 iulie. Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține un scor de 50,9%, asigurându-și astfel majoritatea parlamentară. Totodată, AUR Moldova s-ar alege cu o umilință în alegeri, doar 0,7% dintre cetățenii R. Moldova urmând să opteze pentru partidul condus de Bilețchi și Simion. Astfel, AUR Moldova a înregistrat o scădere de 1% față de sondajul precedent realizat de aceleași două institute. Ceea ce mai trebuie menționat este că Blocul Renato Usatîi nu va reuși să acceadă în Parlament în baza scorului de 5,2%, dat fiind faptul că pragul pentru blocurile electorale este de 7%.

Iată clasamentul (datele vizează respondenții deciși): 

1.Partidul Acțiune și Solidaritate - 50,9%

2.Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 30,5%

3.Blocul Renato Usatîi - 5,2%

4.Partidul Șor - 2,5%

5.Partidul Democrația Acasă - 2,5%

6. Platforma Demnitate și Adevăr - 1,2%

7. Congresul Civic - 1,0%

8. Partidul Democrat din Moldova - 1,0%

9. Partidul Dezvoltării și Consolidării RM - 0,9%

10. AUR Moldova - 0,7%

Sondajul a fost realizat în perioada 20 - 30 iunie curent, pe un eșantion de 1 201 de respondenți cu excepția locuitorilor regiunii din stânga Nistrului și cei din diaspora. Acesta are o eroare maximă de +2,8% și a fost realizat cu suportul European Endowment for Democracy, la comanda WatchDog și Institutului de Politici Publice, datele fiind colectate de două companii sociologice - CBS-Research și CIVIS. Studiul a fost finanțat de către Ambasada Țărilor de jos în R. Moldova, cu sediul la București și Ambasada Germaniei în R. Moldova.

Și în sondajul precedent realizat de către Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice datele arătau că PAS ar guverna singur în urma alegerilor parlamentare. Din numărul total al respondenților deciși, 49,8% ar vota PAS, iar 28% pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. 

PAS și BCS ar fi singurele formațiuni politice care ar ajunge în Parlament, în condițiile în care Blocul Renato Usatîi ar obține doar 6,3% din voturi, număr insuficient pentru ca un bloc electoral să acceadă în Parlament. Partidul "Șor" ar obține doar 4,7%, iar Partidul "Democrația Acasă" 2,4%. Totodată, precizăm că AUR Moldova ar obține doar 1,7% la alegerile din 11 iulie. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-19 iunie pe un eșantion de 1104 de respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.