Propaganda PSD-Sputnik turează motoarele împotriva Maiei Sandu. Trei asociații de magistrați pesedistoizi se implică activ în campania electorală din Republica Moldova


Propaganda PSD-Sputnik turează motoarele împotriva Maiei Sandu. Trei asociații de magistrați pesedistoizi se implică activ în campania electorală din Republica Moldova

Mașinăria de propagandă pesedisto-kremlinistă a turat motoarele pe ultima sută de metri înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Astăzi a apărut o știre atât pe site-ul soțul deputatei PSD Diana Tușa, ne referim la publicația manageriată de Iosif Buble, Știri pe Surse, dar și pe oficina propagandistică a Kremlinului, Sputnik, conform căreia magistrații din România acuză președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, că încearcă să subordoneze politic justiția. 

În realitate este vorba despre 3 asociații de magistrați pesedistoide. Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România reprezintă trei ONG-uri care susțin controversata Secție Specială, critică rapoartele MCV ale Comisiei Europene și atacă sistematic Direcția Națională Anticorupție. 

Reacția respectivelor asociații a venit în contextul în care Maia Sandu a semnat pe 28 mai un decret privind revocarea lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, numit anterior printr-un decret semnat de fostul președinte al Republicii Moldova, rusofilul Igor Dodon. Ceea ce trebuie subliniat este momentul cu iz electoral în care a fost publicat comunicatul celor 3 asociații de magistrați, mai exact pe parcursul zilei de 30 iunie, deși Maia Sandu a luat decizia în cauză pe 28 mai. G4media notează că Vladislav Clima a făcut parte din completul de judecători care a invalidat rezultatul alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018, câștigate de Andrei Năstase. 

Maia Sandu, pe 28 mai: "Am anulat astăzi decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă".

Ca reacție, cele 3 asociații pesedistoide de magistrați au solicitat public președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, "sa nu foloseasca justitia in bataliile politice, ci sa-i respecte independenta". (AICI puteți citi comunicatul complet) 

Fostul parlamentar PRM Dragoș Dumitriu a preluat cu celeritate comunicatul celor 3 asociații într-un articol pentru oficina propagandistică a Kremlinului, Sputnik Moldova, dând de înțeles în mod fals în introducere că toți magistrații din România și-ar fi asumat acea poziție. 

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a trecut în revistă o serie de detalii-cheie în legătură cu asociațiile de magistrați care au atacat-o pe Maia Sandu.

"Văd că presa socialistă și nu doar abundă în stiri precum că 3 asociații de magistrați și procurori din România ar fi criticat deciziile Președintelui țării Maia Sandu în cazul Clima. Sunt necesare câteva precizări aici. La o simplă căutare pe google (desi nu m-am limitat la asta; am întrebat persoane care sunt cunoscute cu situația din România), constatăm că așa numitele asociații de magistrați și procurori din România care au criticat deciziile Președintelui țării Maia Sandu în cazul Clima sunt aceleași structuri care au criticat de-a lungul timpului activitatea DNA, au cerut demiterea L.K.Kovesi de la șefia DNA, au lăudat secția specială (instituită de Dragnea pentru a pedepsi procurorii care-l investigau) și au susținut celebra Ordonanță nr.13 (care a fost un asalt asupra justiției și care a scos în stradă peste 600 de mii de români în februarie 2017). Nu mai spun că aceste așa numite asociații au tot hulit MCV-ul (un mecanism al UE prin care se evaluează progresul reformei în justiție – condiție UE la aderarea României în 2007) și nimeni nu știe cine anume intră în componența lor. Nu o singură dată, judecătorii și procurorii din România au semnat declarații prin care au spus răspicat că nu sunt reprezentate de aceste așa numite asociații.

Ce vreau să spun prin asta? Dacă este criticată de către cei care sunt împotriva justiției în România, înseamnă că Maia Sandu este pe calea cea dreaptă în ceea ce privește reforma justiției în Moldova", a scris Litvinenco pe Facebook. 

Sorin Ioniță, liderul ONG-ului Expert Forum, a atras atenția într-o postare pe Facebook că există o cooperare între PSD și rusofilii de la Chișinău. 

"Cooperarea complexului business-propaganda PSD-Antene cu partidele pro-Rusia din Chişinău continuă: buticurile one-woman-show pentru anti-reforma justiției din România au fost instruite să dea un komunikat anti-Maia Sandu, cu 10 zile înainte de alegeri, de unde până ieri nu-i clar dacă triada AMR-AJADO-APR ştia unde se află Republica Moldova şi în general ce treabă avem noi cu ea. Komunikatul a fost transmis operativ prin Ştiripesurse şi preluat instantaneu la capătul celălalt de propagandiştii lui Dodon, precum Bogdan Ţîrdea, pentru a fi rostogolit în presa internă. In final "nucleara" a ajuns şi la Sputnik, că asta era ideea, cu formularea dorită “magistraţii români condamnă …”

Vă amintiţi că anul trecut fostului preşedinte socialist Igor Dodon i s-a livrat de la Bucureşti un “expert internaţional” pentru comisia de selecţie a judecătorilor moldoveni la CEDO, prin aceleaşi filiere: fostul ofiţer de Miliţie de la direcţia învăţământ din anii ’80, Pavel Abraham, actualmente cap vorbitor în acelaşi complex business-PR? It is happening again #frăţiainelelorsocialiste #podulcarenusevede", a precizat liderul ONG-ului Expert Forum. 

Jurnalistul specializat pe teme de justiție, Alex Costache, a precizat că magistrații din România care se implică în campania electorală din Republica Moldova ar trebui să fie luați în vizor de Consiliul Superior al Magistraturii. 

"De ce nu se sesizează CSM că aceste doamne judecătorese din România fac politică și se implică activ în campania electorală din Republica Moldova?! 😡

Nu mai zic că au depășit sfera intereselor lor mărunte anti-DNA și joacă acum la alt nivel, unul de siguranță națională.

Trei asociații de magistrați anti-DNA din România o acuză pe președinta pro-europeană Maia Sandu că ar vrea să-și subordoneze justiția. Intervenția, în plină campanie electorală în Moldova", a scris Alex Costache pe Facebook. 

Asociațiile enumerate mai sus sunt conduse de 3 magistrați controversați, judecătoarele Andreea Ciucă și Florica Roman, respectiv procuroarea Elena Iordache, personaje în legătură cu care puteți citi AICI mai multe detalii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.