Era și timpul: gigantul Facebook poate fi tras la RĂSPUNDERE în instanță pentru traficul sexual înlesnit pe această rețea socială. Facebook, cenzura și poliția politică a noii extreme stângi


  • ACP
  • Jun 28, 2021 12:53
  • 2628
Era și timpul: gigantul Facebook poate fi tras la RĂSPUNDERE în instanță pentru traficul sexual înlesnit pe această rețea socială. Facebook, cenzura și poliția politică a noii extreme stângi

Curtea Supremă din Texas a pus vineri compania Facebook într-o situație dificilă, după ce a decis că gigantica companie americană poate fi trasă la răspundere dacă traficanții sexuali au folosit ori folosesc platforma pentru a recruta ori șantaja minorii. 

Hotărârea a venit după ce au fost intentate trei procese împotriva Facebook, din partea unor adolescente care au fost victime ale traficului sexual, pentru că nu a luat mai multe măsuri spre a preveni aceast tip de infracțiune inițiată prin intermediul platformei de socializare. 

Cele trei adolescente au declarat că au fost ademenite și recrutate când aveau 14 ani, de către proxenete care le-au făcut „promisiuni false de dragoste și un viitor mai bun”, precum și afirmații false despre modele exotice de locuri de muncă. 

Annie McAdams, avocatul principal al victimelor, a declarat că „deși urmează un drum lung înainte (cu procesele), suntem recunoscători Curții Supreme din Texas pentru că le va permite acestor supraviețuitoare curajoase ale traficului de persoane să apară în instanță împotriva Facebook”

„Credem că supraviețuitoarele traficului din Texas pot expune și trage la răspundere companii precum Facebook care beneficiază de aceste infracțiuni de exploatare”, a mai spus avocata victimelor. 

Echipa juridică a Facebook a susținut în fata instanței că a fost protejată împotriva răspunderii de secțiunea 230 din Legea privind decența în comunicații, o lege în care e hotărât că lucrurile spuse de utilizatorii online nu sunt ceea ce spune editorul, dar instanța nu a fost de acord și a declarat, în opinia majorității, următoarele: 

„Nu înțelegem Secțiunea 230 în sensul creării unei zone a nimănui, fără lege, pe internet, în care statele nu au puterea să impună răspunderea pe site-urile care participă în mod deliberat sau intenționat la traficul de persoane”. 

Decizia instanței a fost determinată de un amendament recent adăugat la secțiunea 230, care permite tragerea la răspundere a siturilor care încalcă legile privind traficul de persoane. 

Este foarte posibil ca hotărârea Curții Supreme din Texas să ducă la intentarea unui șir mai lung de procese împotriva Facebook, care a vânat și cenzurat orice cuvânt ori expresie care nu corespundea viziunii politice a noii (extreme) stângi, timp în care a fost un mediu foarte bun pentru tot felul de infracțiuni, unele dintre ele foarte grave – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.