Lipsa reformelor din justiție. Cristian Diaconescu, semnal de alarmă: "S-ar putea să ne coste bani europeni!"


Lipsa reformelor din justiție. Cristian Diaconescu, semnal de alarmă: "S-ar putea să ne coste bani europeni!"

În contextul în care presa scrisă germană, ne referim la publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, a publicat duminică un articol referitor la România intitulat "Corupția Ucide!", cu referire inclusiv la tragedia de la Colectiv, președintele PMP Cristian Diaconescu, fost ministru de de Externe și de Justiție, a tras un semnal de alarmă joi, 24 iunie, în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea PLUS, în legătură cu modul în care oficialii europeni văd țara noastră și ce consecințe pot apărea pe parcurs. 

Concret, președintele PMP Cristian Diaconescu a avertizat că în cazul în care nu se fac reformele promise în justiție, cerute de Uniunea Europeană mai ales prin MCV, putem avea repercusiuni inclusiv în plan financiar, în condițiile în care accesarea fondurilor europene va fi legată direct de statul de drept. 

"Se creează un sindrom al prezumatei corupții endemice. Corupția endemică este corupția de stat. Practic, statul respectiv funcționează pe alte baze decât cele legale și morale. Sunt multe exemple în lume de state pe care le-am putea găsi și care s-ar înscrie cel puțin din punct de vedere al percepției noastre (ca fiind corupte la nivel endemic - n.red.). S-au făcut foarte multe greșeli (la nivelul statului român - n.red.). Astăzi însă problema este în felul următor, pe care v-o spun cât se poate de simplu și direct. Când discuți cu europenii, ei spun că "există în România în acest moment parteneri de dialog în legătură cu justiția, oameni în care credem, miniștri, reprezentanți ai unor instituții și ai sistemului judiciar. dar ceea ce nu există în acest moment în România este voința politică ca tot ceea ce s-a greșit să fie corectat". Fie reușești să schimbi opinia (oficialilor europeni - n.red.) ori te adaptezi ei. Nu ai altă cale! Noi suntem sub MCV, iar Bulgaria nu. Din acest punct de vedere avem o situație de fapt, în sensul că pare-se că există parteneri instituționali cu care se poate discuta în România pe acest palier, dar nu există voință politică pentru a face schimbările necesare. Iar în legătură cu diversele încrâncenări din tot felul de momente pe teme oarecum minore, cum e secția cu pricina (SIIJ - n.red.), trebuie să spun că oficialii europeni nu stau să se uite la detalii, ci privesc această chestiune (privind statul de drept - n.red.) în ansamblu. Deci pe undeva va trebui să existe voință politică. Vreau să vă spun că s-ar putea să ne coste bani mâine, poimâine (lipsa de acțiuni în a corecta greșelile din domeniul justiției - n.red.). Până la urmă legarea statului de drept de accesul la fondurile europene se va întâmpla. Au încercat polonezii și ungurii să jongleze puțin cu acest subiect. Astfel, va trece 1 an de zile până se pronunță CJUE, dar e destul de ușor de anticipat cum se va pronunța. Așadar, într-un an, e probabil să apară sesizări (în legătură cu eventuale fraude din fonduri europene - n.red.), care pot fi interesate, nu spun că țin de moralitate și justiție la nivel european, dar până se rezolvă acele sesizări se opresc finanțările pe anumite proiecte. Avem enorm de pierdut din această perspectivă. Deci trebuie făcut ceva. Aici nu e vorba doar de percepția altora, ci și de gestica ta în legătură cu aceste subiecte. Trebuie să luăm foarte serios acest subiect, fie să convingem că de fapt situația nu e așa, dacă avem cu cine și avem cu ce, fie să trecem la măsuri concrete și atunci din nou este nevoie de un anumit tip de profesionalism și atitudine", a avertizat Cristian Diaconescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.