Infractorul Rizea, un banal pion al Kremlinului. Show grețos făcut de fostul deputat PSD într-o dezbatere electorală, pe parcursul căreia a declarat că vrea să guverneze împreună cu PAS. Tehnicile abjecte folosite de Moscova


Infractorul Rizea, un banal pion al Kremlinului. Show grețos făcut de fostul deputat PSD într-o dezbatere electorală, pe parcursul căreia a declarat că vrea să guverneze împreună cu PAS. Tehnicile abjecte folosite de Moscova

Presa germană a publicat ieri o investigație care a detonat pur și simplu scena politică din Republica Moldova în prag de alegeri parlamentare anticipate. Publicația Build a dezvăluit că rusofilul Igor Dodon a avut la dispoziție în 2020, din partea Kremlinului, suma de 11,453 milioane de euro pentru a-și asigura victoria în alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu, ceea ce într-un final nu s-a întâmplat. Suma respectivă a fost destinată instrumentării mai multor tehnici mizerabile de a influența votanții din Republica Moldova. Unul din planurile Kremlinului de a influența alegerile din Republica Moldova, care ne-a atras atenția, este cel al "Proiectului Adolf". 

- "Proiectul Adolf" însemna un plan de creare a unui "antierou pro-Moldova" care ar oferi susținere Maiei Sandu, și care, din cauza "personalității antiruse scandaloase" urma să provoace o antipatie în rândul taberei pro-europene. "Extremistul de dreapta" urma să critice dur pe toți candidații cu excepția Maiei Sandu și să o facă atât pe rețelele sociale, cât și la televiziuni. Persoanele pro-Kremlin urmau să fie redați drept "covidoși", "negri" și "pitici". Scopul: de a crea repulsie în rândul taberei pro-europene. Pentru remunerarea actorilor, echipei de filmare și a cheltuielilor de producere, Kremlinul urma să aloce 10 mii de euro pe lună, 1.000 de euro urma să le primească actorul cu numele de cod "Adolf".  

CITIȚI ȘI: Rusia a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l face pe Dodon președinte printr-o multitudine de planuri mizerabile care au avut ca scop influențarea rezultatului alegerilor din 2020. Presa germană, dezvăluire care-l îngroapă pe rusofil

Tehnica de mai sus este folosită și în campania pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, dar ușor schimbată de Kremlin de data aceasta. "Actorul" care face jocurile Kremlinului este nimeni altul decât fostul deputat PSD în Parlamentul României, infractorul Cristian Rizea, implicat în prezent în alegerile parlamentare din Republica Moldova din partea partidului NOI. Amintim în primă instanță că Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Însă, Rizea a completat colecția României de infractori fugari, plecând la Chișinău. La Chișinău, Rizea se încadrează în profilul dorit de Kremlin, fiind un personaj indezirabil care, de altfel, în aparițiile televizate pozează în aprig anti-dodonist și proclamă că partidul din care face parte, NOI, dorește să guverneze alături de PAS, într-o strânsă colaborare cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Pe lângă profilul infracțional, Rizea promovează o politică a echilibrului în privința relațiilor externe ale Republicii Moldova, precum cea a lui Dodon, susținând că partidul din care face parte își dorește o relație bună inclusiv cu Moscova, liderul formațiunii NOI fiind un om de afaceri care a trăit 35 de ani în Federația Rusă. Pe cale de consecință, Rizea are toate caracteristicile unui antierou a cărui misiune este de a oripila electoratul pro-occidental, existând astfel riscul ca fostul deputat PSD să aducă un prejudiciu de imagine Partidului Acțiune și Solidaritate, în condițiile în care el are un profil infracțional, de rusofil, care atacă toți contracandidații, inclusiv pe Dodon, dar nu ratează niciodată ocazia de a se profila într-un susținător al Maiei Sandu și într-un potențial colaborator al PAS. Mai mult decât atât, Cristian Rizea poate oripila și cetățenii care încă nu s-au decis dacă vor sau nu Unirea Republicii Moldova cu România, dar ar tinde ca la un astfel de referendum să opteze pentru Reîntregire. De asemenea, Rizea poate mobiliza electoratul românofob prin prestațiile din cadrul campaniei electorale. 

În acest sens, redăm declarațiile făcute de Rizea joi, 24 iunie, în cadrul unei emisiuni electorale, la PROTV Chișinău, pe parcursul căreia s-a comportat execrabil, făcând scandal și încălcând sistematic regulile dezbaterii:

- "Eu am fost și membru în Comisia de Politică Externă, 2 mandate de deputat în Parlamentul României, iar politica externă promovată de partidul politic NOI va fi una în principal de echilibru, adică ne dorim foarte mult o relație bună atât cu Federația Rusă, cât și cu SUA, cât și cu România, dar și cu țări membre ale UE. Suntem un partid de centru stânga. Nu știu dacă aveți toate informațiile, dar chiar Moscova nu-l mai agreează pe Igor Dodon, pentru că ia păcălit în ultimii 4 ani de zile. E o premisă extraordinară prin faptul că Federația Rusă îl are ca potențial partener de dialog chiar pe președintele partidului politic NOI, Vladimir Dachi, care a trăit 35 de ani în Federația Rusă, un om de afaceri de succes, fost militar de carieră care a venit doar din suflet să întoarcă ceva Republicii Moldova pentru că s-a săturat și el să vadă acest sistem abuziv, mafiot, care a condus zeci de ani instituțiile publice și justiția din Republica Moldova".

- "Să vadă toți telespectatorii care se uită la PROTV ultimul sondaj INSOMAR, cel mai important institut de sondare a opiniei publice din România. O să vedeți motivul pentru care sunt atacat încontinuu. Mă bucur, mă onorează că sunt undeva la 4% la capitolul încrederii acordate de cetățenii Republicii Moldova, iar partidul politic NOI se află la 4,5%".

- "O să-i adresez un mesaj lui Plahotniuc, că se uită la noi, știu bine. O să-i spun atât. Să nu dea Dumnezeu, roagă-te să nu ajungă partidul politic NOI în viitoarea coaliție parlamentară, care va conduce Guvernul în Republica Moldova, și eu ministru de Interne. În 30 de zile, pentru că așa m-a propus partidul și președintele partidului, Vladimir Dachi, în cazul în care ajungem la guvernare și facem alianță cu doamna Maia Sandu și cu PAS, în momentul ăla tu Plahotniuc și Ilan Șor, în 30 de zile, eu am jurat pe inimă în fața moldovenilor, vă aduc eu personal în cătușe pe Aeroportul Chișinău".

Declarațiile citate mai sus au fost făcute în emisiunea electorală de joi seară de la PROTV, de la minutul 39:50 până la 52:00:


Nu în cele din urmă, trebuie menționat că partidul pe care-l reprezintă Rizea este cel care a stopat în urmă cu aproape 20 de ani colaborarea Ministerului Educației de la Chișinău cu cel de la București, această acțiune reprezentând o lovitură adusă ideii de Reunire. 

PRTV, despre NOI: "Partidul NOI a fost fondat în 1999, în frunte cu Gheorghe Sima, cel care s-a aflat la conducere până în 2016. Formațiunea s-a numit inițial Uniunea Muncii, iar ulterior Patria Rodina, Partidul Muncii și apoi Frontul Salvării Moldovei. Gheorghe Sima a exercitat timp de 1 an funcția de ministru al Învățământului, între 2002 și 2003, în plin scandal declanșat de intenția comuniștilor de a introduce limba rusă drept materie obligatorie în școală și a redenumirii istoriei Moldovei în locul istoriei românilor. Tot el a fost cel care a stopat colaborarea cu Ministerul Educației de la București".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.