Rusia a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l face pe Dodon președinte printr-o multitudine de planuri mizerabile care au avut ca scop influențarea rezultatului alegerilor din 2020. Presa germană, dezvăluire care-l îngroapă pe rusofil


Rusia a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l face pe Dodon președinte printr-o multitudine de planuri mizerabile care au avut ca scop influențarea rezultatului alegerilor din 2020. Presa germană, dezvăluire care-l îngroapă pe rusofil

Publicația germană Bild a dat publicității joi, 24 iunie, un document care relevă că Rusia a investit 11,453 milioane de euro pentru ca rusofilul Igor Dodon să fie noul președinte al R. Moldova în urma alegerilor din 2020. Una dintre cauzele înfrângerii suferite de Dodon a constat în faptul că rușilor li s-a dat de înțeles că planurile lor sunt cunoscute, ceea ce avut drept efect anularea multor operațiuni planificate și în decurs de derulare. (sursa: Deschide.md)

Iată configurația finanțării de la Kremlin: 

- 4 milioane de euro erau planificați pentru coruperea "candidaților prietenoși", care apoi, după alegeri, urmau să promoveze politica Kremlinului în R. Moldova

- 528 de mii de euro urmau să fie repartizați spre "proiectele mediatice" propagandistice

- 393 de mii de euro erau planificați pentru observatorii internaționali care urmau să certifice alegerile libere

- jumătate de milion urma sa fie direcționat spre "prelucrarea rezultatelor alegerilor de către CEC" - ultimul as din mâna Kremlinului, în cazul în care candidatul acestuia totuși va pierde alegerile cu o diferență mică de scor.  

În iulie 2020, serviciul special al R. Moldova a deconspirat mai multe proiecte pe care Kremlinul deja a început să le realizeze sau planifica să le realizeze pentru a influența alegătorii.  

- "Proiectul Adolf" însemna un plan de creare a unui "antierou pro-Moldova" care ar oferi susținere Maiei Sandu, și care, din cauza "personalității antiruse scandaloase" urma să provoace o antipatie în rândul taberei pro-europene. "Extremistul de dreapta" urma să critice dur pe toți candidații cu excepția Maiei Sandu și să o facă atât pe rețelele sociale, cât și la televiziuni. Persoanele pro-Kremlin urmau să fie redați drept "covidoși", "negri" și "pitici". Scopul: de a crea repulsie în rândul taberei pro-europene. Pentru remunerarea actorilor, echipei de filmare și a cheltuielilor de producere, Kremlinul urma să aloce 10 mii de euro pe lună, 1.000 de euro urma să le primească actorul cu numele de cod "Adolf".  

- Drept contrapondere, serviciile speciale rusești planificau "Proiectul Zanuda". "O persoană publică, proeuropeană, posibil, proprietarul unui club de noapte, urma să pună la îndoială în manieră moderată și politicoasă scopurile partidelor pro-europene, dezvăluind niște contradicții. El urma să critice toți candidații, însă atenția sa urma să se concentreze pe Maia Sandu", se menționează în analiză. Scopul: mesajul era că este lipsit de sens să votezi, deoarece nici unul dintre candidați nu-și va onora promisiunile.

Proiectul "Zoogazeta" trebuia să fie o revistă satirică săptămânală care urma să înfățișeze pe toți cei opt candidați la președinție ca animale, ridiculizând "calitățile negative ale unor candidați și transmițând calitățile pozitive ale altor candidați într-o manieră absurdă și ușor de înțeles".

În cadrul Proiectului "Maidan", cu puțin timp înainte de alegerile din noiembrie, era planificată recrutarea unui număr mare de manifestanți anti-ruși din vestul Ucrainei și organizarea deplasării acestora cu autobuzul în R. Moldova. Dar, în ultimul moment, serviciile de informații moldovenești ar fi trebuit să fie informate despre "puciștii sosiți”, pentru a crea în mod artificial știri despre o lovitură de stat pro-occidentală planificată în R. Moldova. De asemenea, a fost planificat să se facă acest lucru pentru a descuraja alegătorii pro-occidentali de la participarea la alegeri și pentru a motiva în plus alegătorii pro-ruși.

Proiectul "Moldova cremoasă" trebuia să producă un canal de Telegram proeminent care "cu 80% știri adevărate și 20% știri false" ar fi trebuit să zdruncine încrederea cetățenilor în politică și astfel să îi împiedice să voteze. În timp ce canalul ar fi trebuit să transmită în continuare conținut critic pentru socialiști în faza sa de creștere, "poziția politică s-ar schimba apoi și ar cere un lider puternic (socialist) care să poată scoate țara din criză".

Proiectul "Moldova dependentă" urma să fie folosit un alt canal de Telegram pentru a expune "canalele populare de Telegram pro-occidentale ca dependente și parțiale și pentru a scoate la lumină adevăratele motive ale autorilor". Pentru fiecare canal de Telegram, serviciul secret al Rusiei a planificat că angajeze un director (1000 de euro pe lună) și doi "jurnaliști" (câte 400 de euro pe lună fiecare). (sursa: Ziarul de Gardă)

Prin intermediul altor proiecte, publicația Bild atrage atenția că Rusia a planificat să exercite operațiuni de influențare a rezultatului alegerilor, inclusiv amenințări cu bombe în timpul numărării voturilor "pentru a înlocui buletinele de vot".

"În ciuda faptului că serviciile speciale moldovenești au reușit să oprească la timp unele dintre operațiunile diversioniste din vara anului 2020, serviciile speciale europene avertizează într-o conversație cu Bild: "Ceea ce am văzut în R. Moldova poate deveni un plan pentru viitoarele alegeri în Bundestag-ul în Germania". Varietatea proiectelor arată cât de inventiv poate fi Kremlinul atunci când vine vorba de sabotarea alegerilor democratice, notează ziarul.

În pofida planului Kremlinului de a influența alegerile prezidențiale din R. Moldova, candidata pro-europeană Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar contracandidatul ei, socialistul Igor Dodon, 42,25%. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.