Răsturnare de situație: pensionarul special Gyula NU are susținerea asigurată pentru funcția de Avocat al Poporului. Robert Sighiartău, solicitare către candidatul UDMR


Răsturnare de situație: pensionarul special Gyula NU are susținerea asigurată pentru funcția de Avocat al Poporului. Robert Sighiartău, solicitare către candidatul UDMR

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat joi, 24 iunie, că Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului, nu va primi un cec în alb din partea actualei majorități parlamentare pentru a accede în respectiva funcție, el având datoria de a detalia opinia pe care o are în legătură cu pensiile speciale. 

"Fabian Gyula, propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului, are obligația morală de ne prezenta opinia sa asupra pensiilor speciale în contextul în care dorește votul majorității reformiste din Parlamentul României", a spus Sighiartău.

Deputatul PNL a reiterat că actuala majoritate parlamentară și-a asumat public desființarea pensiilor speciale și că este normal ca toate persoanele promovate în funcții publice să-și asume această viziune.

"PNL, USR și UDMR și-au asumat în fața românilor că vor desființa pensiile speciale și că vor construi sistemul de pensii pe baza principiului contributivității. Aceasta este în primul rând dorința majorității absolute a românilor care consideră că este imoral ca din taxele și impozitele lor să fie plătite pensii speciale pentru anumite categorii de privilegiați", a adăugat Sighiartău.

În acest context, Robert Sighiartău a amintit că Renate Weber a acționat din funcția de Avocat al Poporului ca avocat al privilegiaților, nu al românilor. 

"Renate Weber, fostul Avocat al Poporului, a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Prin acel gest, ea a demonstrat că nu este avocatul românilor ci doar avocatul privilegiaților care au numit-o în funcție. Weber a susținut că impozitarea pensiilor speciale ar fi o discriminare, deși în realitate cei cu adevărat discriminați sunt milioanele de români din buzunarele cărora se iau bani pentru a se plăti aceste pensii imorale", a transmis Sighiartău.

Secretarul general al PNL a mai precizat că a venit timpul ca una dintre cele mai importante funcții din România să fie ocupată de o persoană care apără cu adevărat drepturile și libertățile tuturor românilor și nu doar al unei categorii de "norocoși".

"Românii au din ce în ce mai puțină încredere în politicieni, iar motivul principal este acela că de prea multe ori partidele nu au acționat în interesul tuturor cetățenilor. Dacă dorim să schimbăm acest lucru avem obligația de a promova în funcții importante doar persoane care respectă voința poporului", a conchis Sighiartău.

Declarațiile lui Robert Sighiartău au venit în condițiile în care candidatul pentru funcția de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a precizat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei. De asemenea, Gyula a afirmat miercuri, 23 iunie, la audierile din Comisiile Juridice, că ar ataca la CCR o eventuală OUG care vizează desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor. Declaraţiile au fost făcute ca răspuns la întrebările adresate de deputatul PSD Nicuşor Halici. (sursa: Epoch Times)

Halici: Ce veţi face în contextul în care coaliţia va ieşi din ipocrizia doar politică şi va ajunge şi la o OUG privind pensiile speciale, având în vedere că aţi putea fi o posibilă persoană vizată? Veţi ataca la Curtea Constituţională o astfel de ordonanţă de urgenţă?

Fabian Gyula: Cu pensiile speciale. Jurisprudenţa CCR este destul de clară până în acest moment.

Halici: Eu vă întrebam ipotetic dacă apare o OUG, dvs., ca beneficiar al unei pensii speciale... nu vă întreb ce opinie aveţi despre pensiile speciale, pentru că odată ce o încasaţi nu mai e nevoie de răspuns... eu vă întreb dacă acest Guvern va da o OUG în domeniul pensiilor speciale, aşa cum le-a promis românilor şi cum a minţit de foarte multe ori şi au folosit-o doar retoric şi politicianist ca subiect de campanie de fiecare dată, ce veţi face dvs. ca politician beneficiar de pensie specială? Nu spun că tot acest Guvern vrea să interzică şi cumulul salariului cu pensia, şi dvs. oricum depăşiţi, că numai pensia depăşeşte ca şi valoare ce are în gând actualul Guvern, nu mai spunem că un cumul al pensiei dvs. cu salariul duce la nişte venituri foarte, foarte mari pe care mulţi români nici măcar nu le visează. Deci ce faceţi cu pensiile dacă apare o astfel de OUG?

Fabian Gyula: Dacă vă referiţi la pensiile de serviciu ale magistraţilor, eu consider că şi magistraţii sunt persoane fizice, care au drepturi şi libertăţi şi Avocatul Poporului trebuie să îi reprezinte şi pe ei.

Halici: Am înţeles, o atacaţi, e în regulă.

La finalul audierilor, presa a revenit pe acest subiect şi l-a întrebat pe Fabian Gyula ce ar face în situația în care pe masa lui ar ajunge un proiect de lege privind plafonarea pensiilor speciale pentru magistraţi.

"N-am decât să repet răspunsul din comisie - jurisprudenţa CCR e clară în favoarea magistraţilor. Iar în ceea ce priveşte răspunsul mai nuanţat, şi magistraţii sunt persoane fizice care au drepturi şi libertăţi, or Avocatul Poporului îi reprezintă şi pe ei", a fost replica lui Fabian Gyula, profesor şi fost procuror care s-a pensionat la 49 de ani.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, 23 iunie, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. Desemnarea Avocatului Poporului ar urma să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, ședință ce se va desfășura după decizia CCR privitoare la demiterea Renatei Weber din funcția menționată anterior. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.