Judecătoria Sectorului 1 a respins miercuri, 23 iunie, cererea antenistului Ionuț Cristache de a se anula hotărârea Comitetului Director al TVR care i-a mutat emisiunea România 9 de la ora 21 la ora 17. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 5 zile.
Solutia pe scurt a instanței: "Respinge cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale, ca neîntemeiată. Ia act că pârâta nu solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţlilor prin intermediul grefei instanţei astăzi".
În prima ediție a emisiunii România 9 de la ora 17, Cristache l-a avut ca invitat pe Ion Cristoiu "Coroiu", în fața căruia s-a plâns în legătură cu noul format impus de TVR.
Cristoiu: Trebuie să spuneți că m-am sacrificat să stau în picioare, ba chiar am insistat. Dvs. îmi spuneați să stau jos, formula e de stat în picioare.
Cristache: Ăsta e formatul pe care încercăm să-l construim. (...) Stăm într-un studio care nu are niciun operator, sunt doar camerele. Sunt niște cadre prestabilite dinainte (sic!). Nu avem niciun operator, dom' Cristoiu, cadrele sunt așa cum sunt, luminile stabilite dinainte, suntem singuri, sperăm că în fața televizorului e cineva, că tronsonul ăsta este destul de ciudățel.
Cristoiu: Obiecția mea este faptul că totuși camerele nu ne urmăresc. De exemplu, dacă cineva ne împușcă în direct și ne împușcă mai încolo nu e breaking news că nu se vede.
Vedeți video:
TVR, într-un răspuns oferit Pagina de Media la începutul lunii iunie, a explicat de ce a ales să mute emisiunea trompetei pesedistoide Ionuț Cristache de la ora 21 la ora 17. Concret, TVR a atras atenția că motivul principal al schimbării intervalului orar pe parcursul căruia se desfășoară emisiunea lui Cristache ține de audiență.
"Politica de programe este atributul factorilor de decizie ai canalului TVR 1, dar şi ai întregii corporaţii. În acest sens, hotărârea a fost luată şi asumată de Comitetul Director al SRTv. Asemenea decizii sunt complexe şi ţin de analiza şi evaluarea unui întreg ansamblu de factori şi circumstanţe.
Grilele de programe ale canalelor SRTv sunt propuse spre aprobare Comitetului Director, ţinând cont de mai multe aspecte, precum:
- Concurenţa dintre canalele SRTv
- Performanţele programelor respective raportate la slotul orar – cifrele de audienţă înregistrate de emisiunea România 9 raportate la tronsoanele de prime time ale canalului TVR 1, ale celorlalte canale proprii şi ale canalelor competitoare.
- Capacitatea unui anumit program de televiziune de a genera o creştere susţinută şi consecventă a audienţei pentru tronsonul de prime time al staţiei", a transmis TVR.
De asemenea, TVR a dat de înțeles că Ionuț Cristache trebuia să se aștepte la respectiva schimbare de interval orar.
"Pe parcursul verii, odată cu debutul vacanţei parlamentare, accentul va fi mutat de pe politica internă către alte teme de interes pentru publicul larg. Mai mult, pe durata Jocurilor Olimpice de la Tokyo, spaţiul din prime time va fi alocat, în mare parte, transmisiunilor sportive", a explicat TVR. (citiți AICI integral precizările făcute de TVR)
Potrivit publicației Libertatea, salariul lui Cristache era în 2018 de 36.550 lei brut lunar, adică de 26.377 lei (5650 euro) net lunar. La acest salariu se mai adăugau și unele bonusuri care erau calculate în funcție de audiența emisiunii.
Ionuț Cristache, deși lucrează pentru TVR, a declarat la începutul anului 2021, pentru Pagina de Media, că nu consideră că este plătit din bani publici, întrucât audiențele emisiunii sale ar fi considerabile.
"Contractul meu la TVR se reînoiește anual. Nu consider că sunt plătit din bani publici, ci din banii pe care TVR îi produce din publicitate. Mi-am făcut mereu targeturile de audiență, care sunt confidențiale, dar cu multe zeci de procente peste media stației. De asemenea, toate contractele sunt confidențiale. Eu am semnat un contract cadru pe care l-am găsit la TVR și pe care instituția îl folosește", explica Cristache.