Deși membrii AUR Moldova se așteptau să nu fie lăsați să își facă campanie în regiunea transnistreană, de unde oricum ar obține puține voturi, partidul condus de George Simion și Vlad Bilețchi a ales să facă circ luni, 21 iunie, la punctul de trecere intern din Rîbnița. Ca reacție, așa-zișii grăniceri au întins o bandă cu țepi de metal în fața autocarului AUR și le-au transmis membrilor partidului că nu își pot face campanie la stânga Nistrului. Candidatul AUR la parlamentare, Dorin Chirtoacă, aflat în fruntea alaiului de aur-iști la punctul de trecere intern din Rîbnița, a spus că în cazul în care avansau la stânga Nistrului, pentru a discuta cu oamenii, roțile autocarului ar fi putut fi tăiate. (sursa: TV8)
Vedeți video 1:
Vedeți video 2:
Fostul membru USR Laurențiu Dincă a punctat că acțiunea AUR de a încerca să-și facă campanie la stânga Nistrului poate determina mobilizarea electoratului românofob care, de altfel, nu a fost foarte activ la alegerile prezidențiale din 2020.
"Mizerabili până la capăt. Pionii rușilor, AUR, au încercat să meargă în Rîbnița, unul din cele mai importante orașe din Transnistria pentru “a-și face campanie”. Într-un oraș cu 80% din populație rusă. Scopul lor? Să mobilizeze la vot și electoratul transnistrian, cel mai românofob posibil. La ultimele alegeri prezidențiale, prezența în regiunea Transnistriei a fost foarte scăzută, Dodon reușea să ia doar 26.000 de voturi în plus față de Maia Sandu.
La parlamentare, au și motive să se mobilizeze mai bine. AUR.
Au mai rămas 20 zile pana la alegeri și devin tot mai disperați", a scris Laurențiu Dincă pe Facebook.
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2020, scrutin în urma căruia Maia Sandu a câștigat Președinția Republicii Moldova, electoratul din regiunea transnistreană a votat într-o proporție mică. Concret, din cei 247609 de cetățeni domiciliați în localitățile din stânga Nistrului au votat 31071, ceea ce înseamnă o prezență de doar 12.54%.