Israelul a fost și încă este exemplul absolut în privința vaccinării populației împotriva coronavirus, guvernul israelian luând și startul mai devreme în privința achiziționării acestuia, însuși premierul Netanyahu negociind cu cei de la Pfizer acest lucru, cu mult înaintea emisarilor altor țări.
Acum, la câteva luni după ce israelienii au anunțat succesul vaccinarii majorității populației cu vaccinul celor de la Pfizer, cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Centrul Medical Shamir din Israel au asociat acest vaccin cu creșterea probabilității dezvoltării unei boli rare a sângelui, Purpura trombotică trombocitopenică (TTP) – detalii AICI.
Această boală autoimună determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe din corp, cheaguri care pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organele cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând de aici probleme foarte grave de sănătate.
Cercetătorii israelieni au declarat că a fost descoperită posibila legătură dintre vaccin și boala autoimună după ce au văzut o creștere bruscă a numărului celor afectați de ea – patru cazuri pe lună descoperite, comparativ cu două sau trei cazuri pe an, câte erau descoperite înainte de vaccinarea populației din Israel.
Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și apariția simptomelor bolii și a subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a reapărut după o perioadă lungă de remisie.
Cei de la Centrul Medical Shamir au reușit să găsească legătura dintre vaccinarea pacienților și apariția simptomelor bolii, ceea ce a făcut că echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa laboratorului de hematologie și hemato-oncologie să recomande celor care au avut purpură trombotică trombocitopenică să se vaccineze numai cu permisiunea specială a medicului lor și, daca o fac, să își facă analize dupa aceea.
„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală, slăbiciune, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice... iar persoanelor sănătoase care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome”, a spus echipa medicală într-un comunicat publicat în presa din Israel.
Netratată, boala produce o rată a mortalității de peste 90%, dar când este diagnosticată din timp și tratată corect, rata mortalității scade de la 90 la 20% – detalii AICI.
E interesant de aflat acum dacă, în aceste condiții, cei de la Pfizer vor recomanda în continuare administrarea generală a celei de a treia doze de vaccin în Israel, având în vedere faptul că asta ar duce la creșterea pe mai departe a riscului dezvoltării periculoasei boli autoimune a sângelui.
Să ne amintim că tocmai din cauza apariției cheagurilor în sânge, în câteva cazuri, după administrarea vaccinului companiei Astra Zeneca împotrivă Covid-19, acesta a fost oprit în mai multe țări – detalii AICI.