Un proiect de declarație, înregistrată în Duma de Stat de la Moscova, prin care Rusia găsește de cuviință să acuze R. Moldova de subminarea operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană este o încercare de intimidare și derutare, consideră mai mulți analiști politici din R. Moldova. De asemenea, ei avertizează că acestea declarații sunt foarte virulente, transmite Radio Chișinău.
Declarația prin care Rusia atacă Republica Moldova se mai referă și la criza politica apărută în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut. Analistul politic Vlad Țurcanu spune că asemenea declarații apar cu regularitate din partea Moscovei, iar nemulțumirea Rusiei ar fi că forțele politice pe care le susține la Chișinău pierd teren:
„Federația Rusă insistă asupra unor concepte false în scop de intimidare și derutate a țărilor din vecinătatea sa apropiată, având o experiență bogată în acest sens. Ar trebui să ne intereseze măsura încă foarte mare în care autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să facă cedări unilaterale în dosarul transnistrean, astfel încât să permită și permite de fapt Chișinăul ca regiunea separatistă să poată influența în timp politicile naționale. În pofida statutului nostru modest din punct de vedere politic și economic, noi nu suntem statul Belarus pe care Moscova îl poate manevra cum dorește. Acesta este un joc pe termen lung, în care contează cine ajunge linia de finiș, în ce stare fizică și de spirit. Referitor la afirmația că criza politică nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, criza se rezolvă în defavoarea forțelor politice susținute de Rusia, aceasta este nemulțumirea Rusiei, de fapt”.
Pe de altă parte, editorialistul Nicolae Negru observă că Moscova trimite mesaje tot mai categorice și se exprimă tot mai dur în raport cu Republica Moldova. În opinia sa, Kremlinul vrea să impună terminologia și concepția sa de rezolvare a conflictului transnistrean. Analistul mai spune că după această declarație a fost amânat termenul de implementare a politicii de control comun la frontiera moldo-ucraineană.
„Această idee de control comun într-un fel anulează această republică autoproclamată nistreană moldovenească, demonstrează că separatismul din „transnistria” nu se ține pe nimic decât pe complicitatea Chișinău de sprijinul la toate nivelurile: financiar, politic, informațional și militar din partea Rusiei. Dacă nu ar exista acest sprijin nu ar exista nici „transnistria”. Acest pretins stătuleț nu este viabil, asta demonstrează această procedură de control comun. Și de aceea Moscova se înfurie când se ajunge la implementarea acestui control”.
În această declarație, rușii acuză și Kievul că împreună cu Chișinăul ar avea un rol în ”intensificarea conflictului” din regiunea transnitreană.
Persistența trupelor de ocupație rusești de pe teritoriul R.Moldova reprezintă un mare pericol și o gigantică rușine pentru întreaga Europă.