Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a anunțat săptămâna asta, în cadrul unui briefing pentru presă, că „politicienii și grupurile politice din Polonia s-ar putea confrunta în curând cu o campanie de dezinformare amplă și organizată”, fară să precizeze însă și sursa acestei ofensive.
”În următoarele săptămâni, întreaga clasă politică din Polonia, indiferent de afilierile politice, va face obiectul unui atac coordonat de dezinformare”, a anunțat Piotr Müller.
El a menționat și faptul că au fost deja trimise informații false despre mai mulți politicieni către mai multe redacții ale publicațiilor poloneze.
„Ne vom confrunta cu activități extinse de dezinformare care amestecă informații veridice cu informații care sunt complet false”, a mai spus purtătorul de cuvânt, care a menționat că aceste atacuri și campania de intoxicare a presei au avut, împreună, un caracter organizat.
El a adăugat că serviciile de informații au luat deja măsuri și i-au identificat pe câțiva dintre instigatorii activităților de dezinformare. Informațiile guvernului cu privire la atacuri au fost prezentate Parlamentului la o sesiune la care presa nu a avut acces, după ce, miercuri, s-a ținut o ședință a echipei guvernamentale de gestionare a crizelor la care s-a discutat despre atacuri cibernetice recente îndreptate împotriva unor oficiali guvernamentali, între care s-a numărat și șeful de cabinet al prim-ministrului, Michal Dworczyk, care a anunțase încă de pe 8 iunie un atac asupra conturilor de e-mail și a rețelelor sociale ale lui și ale soției – detalii AICI.
Vineri, premierul Mateusz Morawiecki a anunțat că atacul cibernetic asupra politicienilor și oficialilor polonezi a fost „direcționat de pe teritoriul Federației Ruse, conform informațiilor obținute de la Agenția de Securitate Internă (ABW)” – detalii AICI.
Polonia este de mai mulți ani o țintă predilectă atât pentru atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare ale Moscovei, cât și ale unor grupuri radicale din Europa, care urmăresc discreditarea Poloniei atât înaintea politicienilor și presei din Uniunea Europeana și Statele Unite, cât și a opiniei publice, din interiorul ori exteriorul țării.
Este cunoscută bine și la noi în țară campania recentă de demonizare a Poloniei, când presa europeana și americană au fost intoxicate cu informația falsă că mai multe localități poloneze s-ar fi declarat „zone libere de LGBT+”, deși panourile care anunțau aceste lucru fuseseră produse și așezate la intrarea localităților doar într-un fotomontaj realizat cu scop manipulator tocmai de un activist LGBT+, Bart Staszewski, și nu de autoritățile ori cetatenii din acele localități – detalii AICI.
După ce a fost intoxicată astfel bună parte din presa occidentală și apoi si cea mai puțin inspirată de la noi din țară, organismele europene au declanșat acțiuni de verificare deloc binevoitoare împotriva țării catolice despre care s-a spus total fals că și-ar fi proclamat „zone libere de LGBT+”. Cu câțiva ani înainte, în 2016, fusese lansată o campanie dură de intimidare a mass-media de stat poloneze, practic o campanie teroristă, atunci când sediile regionale ale televiziunii de stat, TVP, agenția de reglementare a audio-vizualului KRRiT și bursa de valori de la Varșovia au fost evacuate urgent în urma primirii unor amenințări cu bombe pe email, despre care au fost indicii că agenții Moscovei ar fi fost vinovați – detalii AICI.
Chiar și în condițiile în care Polonia a fost ani la rând ținta unor ofensive propagandistice ori de intimidare suprapuse, venite din mai multe direcții, țara a crescut constant din punct de vedere economic, câștigând totodată o poziție foarte importanta în NATO. Asta însă nu scutește Polonia de atacurile hibride lansate împotriva sa, atât de la Moscova cât și din partea unor organizații din interiorul Uniunii Europene.