Publicația Fanatik a semnalat pe 16 iunie că, prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, persoane cu legături vagi cu presa, dar cu conexiuni în politică și instituțiile statului, primesc pensii cu 50% mai mari, în limita a 2 salarii minime pe economie.
Subiectul a fost prezentat și de jurnalista Marinela Mititelu la Realitatea PLUS, joi, în emisiunea Deschide Lumea. Aceasta a precizat că membrii UZPR au primit în 2016 dreptul la pensie specială, în baza unei modificări legislative a cărei artizan a fost parlamentarul UNPR, Haralambie Vochițoiu. Concret, au devenit beneficiari de pensie specială acei jurnaliști care fac parte din uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică. Din momentul în care s-a acordat acest privilegiu, numărul membrilor UZPR a crescut de la 900 la 3299, însă, conform informațiilor prezentate de Realitatea PLUS, acesta a ajuns în prezent în jur de 4000.
"Am văzut mulți colegi de la TVR, nume grele ale presei, am văzut însă și oameni care nu au nicio legătură cu presa, sunt practic jurnaliști cu alte profesii sau jurnaliști cu epoleți. Este o organizație obscură care în 2016 a căpătat statut de organizație cu utilitate publică, iar membrii pot să beneficieze de acest bonus la pensie de 50% din pensia pe care o au la acel moment, însă să nu depășească 2 salarii minime pe economie. În 2016 a apărut pensia asta. Era un parlamentar de la UNPR, Haralambie Vochițoiu, cel care a inițiat legea, una foarte controversată, pentru că ne-a pus pe noi jurnaliștii într-o poziție ingrată. Noi criticam pensiile speciale. Era valul pesedist atunci în Parlament care pe bandă rulantă reintroducea pensiile speciale tăiate în 2010 de Emil Boc. Iar noi am primit această lovitură de imagine din partea majorității PSD și UNPR, care reintroducea pensiile speciale și practic ne-a discreditat pe noi jurnaliștii care militam împotriva reinstituirii acestor privilegii. UZPR, de fapt, e o organizație obscură de așa-ziși jurnaliști. În 2012 UZPR avea 400 de membri, în 2016 900, 2016 fiind anul în care au câștigat dreptul la o pensie specială. Ei bine, de la 900 de membri, 2 ani mai târziu, în 2018, au ajuns la 1800 de membri, ca în 2019 să ajungă la 2247, iar anul acesta la 3299. Probabil când ne vom pensiona noi, aproape toată lumea va avea dreptul la o pensie specială de jurnalist, mai puțin jurnaliștii", a zis Marinela Mititelu.
De asemenea, Marinela Mititelu a precizat că inițial existau niște norme în UZPR în baza cărora se acorda dreptul la pensie specială, însă acestea nu au mai fost respectate, ci, mai mult decât atât, beneficiari au devenit și o serie de penali din politică.
"Cei de la UZPR își stabiliseră niște norme interne, să aibă 15 ani lucrați în presă, 5 ani minimum de cotizație la această minunată organizație. Bineînțeles că aceste norme nu s-au respectat. Mai mult, au făcut uitat și cazierul în cazul unor indivizi care se dau drept jurnaliști. Emilian Frâncu este fost primar PNL de Râmnicu Vâlcea, arestat în 2013, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Ce să vezi? Și domnia sa era pe lista UZPR ca jurnalist. Ion Horăscu, alt primar din Vâlcea, arestat în 2017 tot pentru luare de mită, este pe listă, dar nu numai el, ci toată familia, căci și-a acreditat în presă membrii familiei pentru a beneficia de pensii speciale", a mai spus jurnalista.
Potrivit publicației Fanatik, printre cei care au dreptul la respectiva pensie specială se află și fostul șef al Poliției Române, generalul Pavel Abraham. În anii 90 a apărut Revista "955 – Poliția Capitalei", publicație obscură a Inspectoratului de Poliție București. Abraham a fost redactor-șef al acestei reviste un singur an, însă viciile severe ale legislației îl îndrituiesc ca, pentru acel an, să primească un supliment de 50% la pensia specială de fost general. (citiți AICI detalii despre alți beneficiari)
Anomaliile la care am făcut referire mai sus sunt cauzate de Legea nr. 83/2016. Conform E-juridic.ro, prin legea respectivă se oferă o indemnizație lunară: "Această pensie specială pentru jurnaliști înseamnă 50% din pensia cuvenită la data retragerii din activitate și nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Astfel, dacă ești jurnalist și te pensionezi, iar Casa de Pensii la care ești arondat îți calculează, să zicem, un beneficiu lunar de 1000 de lei pentru anii de muncă efectuați, vei primi încă 500 de lei în baza legii menționate mai sus. Având în vedere că salariul minim brut este la data scrierii acestui articol (septembrie 2019 – n.red.) 2080 de lei, indemnizația pentru jurnaliști nu poate fi mai mare de 5160 lei".
Legea nr 8/2006 prevede că indemnizația lunară se acordă după ce cererea a fost depusă la casa teritorială de pensii și după ce beneficiarul a făcut dovada calității de membru al uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca având statutul necesar. Ceea ce trebuie menționat este că, practic, UZPR decide exclusiv cine are dreptul la pensie specială și cine nu, un fel de stat în stat.
Nu în cele din urmă, atragem atenția că PressOne scria, în anul 2016, că proiectul propus de UNPR-istul Vochițoiu a suferit o modificare, adusă de deputatul PSD Adrian Solomon, înainte de a trece de Parlament. Modificarea s-a referit la Articolul 1, Alineatul 9, prin care s-a permis și jurnaliștilor cu pensii militare să primească indemnizația. Acest amendament a fost gândit cu dedicație, căci din UZPR fac parte multe persoane cu grade militare. Însuși președintele UZPR, Doru Glăvan, a recunoscut că amendamentul a fost făcut în favoarea membrilor cu grade militare: "Ăsta e avantajul să fi fost într-o structură a Apărării, a securității statului. Numai o clipă: deci, în momentul când pensiile militarilor au fost rezolvate de Parlament, în urmă cu câteva luni, s-a spus că se reașază pensiile. Habar nu am la ce valori, dar probabil că sunt mai consistente decât alte muritorilor de rând, iar atunci s-a spus să nu se mai dea celor din creație. Aceștia urmau să nu mai primească și, la un moment dat, liderii de sindicat ai Armatei au intervenit. La articolul 1, modificat în favoarea pensionarilor jurnaliști, au prevăzut ca și militarii din creație să primească acei 50%". (sursa: Media Standard)
Pe lista UZPR se află și colonelul Mircea Dogaru, șeful Sindicatului cadrelor militare în rezervă. Potrivit surselor Fanatik din UZPR, Mircea Dogaru ar fi fost printre cei care au făcut lobby pentru ca în Legea 83/2016 să se menționeze explicit faptul că indemnizația se acordă și pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.