Cine PROTEJEAZĂ trupele rusești de OCUPAȚIE din R.Moldova. Autoritățile de la Chișinău, mult mai indiferente ca NATO, UE, OSCE, SUA și România de integritatea teritorială a R.Moldova. Concluzii amare


Cine PROTEJEAZĂ trupele rusești de OCUPAȚIE din R.Moldova. Autoritățile de la Chișinău, mult mai indiferente ca NATO, UE, OSCE, SUA și România de integritatea teritorială a R.Moldova. Concluzii amare

Deputat, diplomat și candidat al Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile parlamentare din 11 iulie, Iurie Reniță atrage atenția, pe Facebook, asupra unui aspect important:  NATO, UE, OSCE, SUA și România sunt preocupate de o mie de ori mai mult de integritatea teritorială a R.Moldova și de retragerea trupelor rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria decât sunt preocupate autoritățile R.Moldova. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile lui Iurie Reniță: 

”Cine protejează, totuși, armata rusă de ocupație 

După cum cunoașteți, la recentul summit al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, din 14 iunie curent, NATO a cerut Federației Ruse să-și retragă trupele sale militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. “Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. Solicităm Rusiei, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, să retragă trupele pe care le-a desfășurat în toate cele 3 țări fără acordul lor. De asemenea, cerem Rusiei să ia un rol constructiv în procesul de soluționare din Transnistria... Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice din Republica Moldova și să oferim asistență prin intermediul Inițiativei noastre de Consolidare a Capacităților de Apărare și a Capacităților de Securitate Conexe”, au reiterat cei 30 de lideri ai NATO la paragraful 14 al Comunicatului Final.

În context apare fireasca și legitima întrebare: cum au reacționat instituțiile statului nostru (cu mesaje de recunoștință) la această Declarație de reconfirmare a integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, s-au pronunțat acestea pentru retragerea trupelor rusești de ocupație? Care a fost poziția structurilor statale abilitate cu responsabilități în domeniul politicii externe: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Guvernul, Parlamentul și Președinția? Oare aberanta și periculoasa lozincă rusească de "politică externă echilibrată" (promovată cu insistență de Dodon și acoliții lui) a contaminat atât de mult aceste structuri încât ele nu mai reacționează în niciun fel? Oare chiar armata rusă de ocupație nu mai este cel mai mare pericol pentru securitatea și existența statului nostru? 

Din păcate trebuie să tragem o concluzie tristă: NATO, UE, OSCE, SUA și România sunt preocupate de o mie de ori mai mult de integritatea noastră teritorială și de retragerea trupelor rusești decât însăși instituțiile statului nostru. În ultima jumătate de an n-am mai văzut nicio instituție cu responsabilități în domeniul politicii externe să se pronunțe răspicat și să insiste pe retragerea trupelor rusești. În aceste condiții ne întrebăm și noi: cine, totuși, protejează armata rusă de ocupație, cu girul căror structuri statale această armata continuă se se afle printre noi? Din păcate, suntem nevoiți să revenim la proverbiala constatare a regretatului nostru poet Petru Cărare:

𝑆̦𝑡𝑖𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑝𝑒 𝑏𝑎𝑟𝑖𝑐𝑎𝑑𝑒

𝑆𝑎̆ 𝑐𝑜𝑏𝑜𝑟 𝑛𝑢 𝑚𝑖 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑑𝑒,

𝐷𝑎𝑟 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑣𝑎̆𝑑 𝑐𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑢𝑛 𝑓𝑟𝑎𝑡𝑒

𝐿-𝑎 𝑎𝑗𝑢𝑛𝑠 𝑢𝑛 𝑔𝑙𝑜𝑛𝑡̦ 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑝𝑎𝑡𝑒,

𝐼̂𝑛𝑡𝑜𝑟𝑐 𝑎𝑟𝑚𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑎𝑝𝑜𝑖:

- 𝐶𝑖𝑛𝑒-𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑠 𝑑𝑖𝑛 𝑛𝑜𝑖 𝑖̂𝑛 𝑛𝑜𝑖?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.