Lovitură pentru Putin. NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de ocupație din R.Moldova, Ucraina și Georgia. Solicitarea, inclusă în declarația semnată la Bruxelles


Lovitură pentru Putin. NATO cere Rusiei să-și retragă trupele de ocupație din R.Moldova, Ucraina și Georgia. Solicitarea, inclusă în declarația semnată la Bruxelles

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut Rusiei să-și retragă trupele de ocupație din Transnistria. Solicitarea a fost inclusă într-o declarație după summit-ul din aceste zile, care s-a încheiat ieri, 14 iunie. 

Astfel, în declarație se menționează că „ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, cerem Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără acordul lor”.

„Ne reiterăm sprijinul ferm pentru discuțiile internaționale de la Geneva. De asemenea, cerem Rusiei să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare a cazului Transnistriei. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și să oferim asistență prin Inițiativa noastră de apărare și de securitate conexă de consolidare a capacității”, se mai arată în declarația NATO, potrivit tv8.md.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Aleksandr Gruşko, a declarat că summitul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a demonstrat că alianţa nu poate exista fără un „mare duşman”.

„Summitul de la Bruxelles a dezvăluit din nou codul genetic al NATO: alianţa nu poate exista fără un ‘mare duşman’. La ameninţarea rusă a fost adăugată provocarea chineză”, a subliniat Gruşko, notează TASS, citat de Agerpres.

Luni, 14 iunie, la încheierea summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor NATO şi-au manifestat preocuparea faţă de Rusia, dar şi faţă de China. Comunicatul de la finalul summitului enumeră între provocări „influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei”, asigurând că aliaţii vor „interacţiona cu China pentru a apăra interesele de securitate ale Alianţei”.

Participanţii la summit au menţionat pe de altă parte că „de mai bine de 25 de ani NATO se preocupă de construirea unui parteneriat cu Rusia, inclusiv prin intermediul Consiliului NATO-Rusia (NRC), iar în timp ce NATO îşi respectă angajamentele internaţionale, Rusia continuă să încalce valorile, principiile, încrederea şi angajamentele stipulate în documentele convenite şi care stau la baza relaţiei NATO-Rusia”.

Summitul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a avut loc la Bruxelles.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.