Depesedizarea justiției. Cristian Băcanu, victorie finală în Parlament: a fost adoptat un proiect de lege care anihilează o modificare toxică impusă de Iordache în 2018


Depesedizarea justiției. Cristian Băcanu, victorie finală în Parlament: a fost adoptat un proiect de lege care anihilează o modificare toxică impusă de Iordache în 2018

PNL a reușit o victorie notabilă în Parlament în procesul de depesedizare a legilor justiției. În anul 2018, PSD, prin Comisia Iordache, fără să țină cont de deficitul de personal din sistemul judiciar, a forțat adoptarea unei legi, în ciuda avizului negativ de la CSM, prin care completurile care judecă cauzele de apel urmau să aibă în componență trei judecători. Între timp, implementarea modificării toxice la care am făcut referire anterior a fost prorogată și urma să producă efecte începând cu 1 ianuarie 2023. Însă, deputatul PNL Cristian Băcanu a inițiat în 2021 un proiect de lege care constă în revenirea la forma precedentă anului 2018 în cazul completurilor care judecă cauzele de apel, mai precis întoarcerea la o componență care prevede că vor fi formate din doi judecători. Într-un final, plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul deputatului PNL Cristian Băcanu, operându-se astfel o corectură esențială la nivel legislativ. S-au înregistrat 69 de voturi "pentru" și 59 "împotrivă", iar proiectul de lege merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat. 

"Mă bucur mult că proiectul meu de lege privind abrogarea completurilor de apel formate din trei judecători și menținerea structurii actuale, mai bine adaptate situației reale a sistemului juridic românesc, a fost votat în Senat și va fi trimis președintelui spre promulgare.  

Am inițiat acest proiect legislativ pentru a repara asaltul PSDragnea asupra sistemului judiciar, pentru a facilita accesul cetățenilor la actul de justiție și  pentru a răspunde solicitărilor venite de la asociațiile profesionale și recomandărilor primite de la Comisia Europeană în cadrul MCV.  

Am intrat în politică pentru a contribui la îmbunătățirea sistemului judiciar din România și astfel de momente îmi confirmă că am luat decizia corectă și că proiectele clare și munca în folosul cetățenilor duc la rezultate pe măsură.  

Apreciez susținerea de care s-a bucurat acest proiect de lege din partea colegilor din coaliția de guvernare. Le mulțumesc în special doamnei senator Iulia Scântei (PNL) şi domnului deputat Mihai Badea (USRPLUS)", a precizat Cristian Băcanu în urma succesului obținut în Senat. 

În acest context, senatoarea PNL Iulia Scântei a precizat că adoptarea proiectului de lege inițiat de Cristian Băcanu a fost una dintre recomandările MCV. De asemenea, senatoarea PNL a trecut în revistă următoarele priorități pe care le au liberalii în domeniul justiției până la finalul actualei sesiuni parlamentare. 

"Senatul a mai îndeplinit una dintre recomandările MCV prin adoptarea inițiativei legislative a PNL prin care sunt abrogate completurile de apel formate din trei judecători. Se menține structura actuală a completurilor de apel formate din doi judecători, întrucât nu există un număr suficient de judecători, concursurile în magistratură au fost blocate de legile PSD de mai bine de 3 ani. E nevoie ca procesele să se desfășoare mai rapid, iar judecătorii, în număr și așa insuficient, să nu mai fie copleșiți de povara numărului mare de dosare cu care sunt sesizați.

Anomalia încărcării instanțelor datează din timpul asaltului PSD asupra Justiției, din timpul legislaturii trecute, prin modificarea abuzivă a Legilor Justiției, care a generat deopotrivă protestele în stradă a sute de mii de români și criticile Uniunii Europene, soldate cu păstrarea MCV.

În privința completurilor de apel, Guvernul, la inițiativa ministrului Justiției, Stelian Ion, a adoptat OUG 215/2020 prin care a amânat până la data de 31 dec. 2022 creșterea numărul de judecători în completurile de apel.  

PNL a considerat că nu este suficientă amânarea și a decis că este nevoie de o lege care să înlăture riscul paralizării activității instanțelor de apel. Astfel, am ajuns ca legea pe care am inițiat-o să fie adoptată astăzi de Senat.  

Le mulțumesc colegilor care au inițiat legea (Alexandru Kocsis, Cristian Bacanu și Diana Morar), precum și senatorilor PNL, USRPLUS si UDMR care au votat-o azi. Mulțumesc și Consiliului Superior al Magistraturii, care a susținut proiectul nostru. Salut dialogul instituțional pe care l-am avut în această sesiune parlamentară, care a constituit un ajutor considerabil pentru remedierea deficiențelor legislative care afectează magistrații.

Rapoartele MCV au criticat constant presiunea asupra resurselor umane din sistemul judiciar, acutizate de modificarea Legilor Justiției de către PSD, care au urmărit:

* blocarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM  

* pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 ani de vechime

* creșterea numărului de judecători în completurile de apel de la 2 la 3 judecători, deși nu existau magistrați suficienți

În această sesiune parlamentară, Senatul a abrogat deja normele care prevedeau pensionarea anticipată a magistraților. Sper ca, până la sfârșitul sesiunii, să adoptăm în Senat legea privind măsurile de organizare a concursurilor la INM și în magistratură, precum și legea privind desființarea SIIJ în formula adoptată de guvernul condus de Florin Cîţu, pentru care am depus împreună cu colegii mei, de vinerea trecută amendamente de eliminare a superimunităților.  

Sunt pași semnificativi pentru corectarea legilor adoptate în timpul guvernării PSD care sperăm să contribuie la ridicarea monitorizării MCV până la sfârșitul anului", a scris senatoarea PNL pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.