China răspunde propagandistic la declarația NATO în care țara comunistă este catalogată pentru prima oară drept o provocare pentru securitatea alianței


  • ACP
  • Jun 15, 2021 17:15
  • 2272
China răspunde propagandistic la declarația NATO în care țara comunistă este catalogată pentru prima oară drept o provocare pentru securitatea alianței

Imediat după ce liderii NATO au avertizat ieri despre China că prezintă "provocări sistemice" pentru țările alianței și au luat o poziție comună fermă față de țara comunistă, a venit și un prim răspuns al Beijingului prin declarațiile făcute de un purtător de cuvânt al Misiunii Chineze în Uniunea Europeană. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni: "China își răspândește rapid arsenalul nuclear cu mai multe focoase și cu un număr mai mare de sisteme de livrare sofisticate. Este opacă în implementarea modernizării sale militare și cooperează militar cu Rusia, inclusiv prin exerciții în zona euro-atlantică. China se apropie de noi. O vedem în spațiul cibernetic, vedem China în Africa, dar vedem și China investind puternic în propria noastră infrastructură critică. Trebuie să răspundem împreună ca o alianță". 

Stoltenberg a mai subliniat însă că Beijingul nu este dușmanul direct al NATO și că există probleme reciproce, precum schimbările climatice, pe care se poate lucra împreună. 

"Nu intrăm într-un nou război rece, iar China nu este   dușmanul nostru ... dar trebuie să abordăm împreună, că o alianță, provocările pe care creșterea Chinei le pune securității noastre", a mai zis Soltenberg. (sursa: AICI)

Misiunea chineză la Uniunea Europeană a respins în aceeași zi afirmația NATO conform căreia țara pe care o reprezintă ar aduce "provocări sistemice", spunând că această declarație este o calomnie la adresa dezvoltării pașnice a Chinei și e "o continuare a mentalității Războiului Rece". Purtătorul de cuvânt al misiunii chineze a declarat că țara sa se angajează să adopte o politică de apărare "de natură defensivă", iar modernizarea armatei sale este "justificată, rezonabilă, deschisă și transparentă".  

Bugetul de apărare al Chinei în 2021 are un cuantum de aproximativ 209 miliarde de dolari americani, respectiv de doar 1,3 la sută din PIB-ul său, ceea ce este mai puțin decât criteriile minime de 2 la sută ale NATO, a mai spus purtătorul de cuvânt. În același timp, cheltuielile militare totale ale NATO vor ajunge la 1,17 trilioane de dolari anul acesta, ceea ce e o sumă care reprezintă mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor militare globale și este de 5-6 ori mai mare decât cuantumul cheltuielilor militare ale Chinei.  

China va urmări întotdeauna dezvoltarea pașnică,  dar nu va renunța niciodată la dreptul de a susține pacea și de a-și apăra suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare, a spus în finalul declarației sale purtătorul de cuvânt al Misiunii chineze. (sursa: AICI

Probabil toate cele menționate de secretarul general al NATO, plus atacurile cibernetice repetate, spionajul masiv, propaganda susținută și alte forme de agresiune împotriva țărilor NATO și a lumii libere în general, ca și provocarea de incidente în Marea Chinei de Sud, acapararea ilegală a unor zone maritime și intimidarea cu forța militară a țărilor din Asia de Sud Est reprezintă, în varianta liderilor comuniști chinezi de la Beijing, conduita unei țări pașnice, a unei țări care "luptă pentru pace" cum spune propaganda comunistă încă din anii '50.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.