"CCR riscă scoaterea României din UE!". Monica Macovei îndeamnă judecătorii să NU respecte hotărârile șlehtei lui Dorneanu care contravin dreptului european


"CCR riscă scoaterea României din UE!". Monica Macovei îndeamnă judecătorii să NU respecte hotărârile șlehtei lui Dorneanu care contravin dreptului european

Fosta ministră a Justiției, Monica Macovei, a atras atenția că decizia CCR prin care s-a stabilit că SIIJ este constituțională, iar judecătorii trebuie să urmeze hotărârile Curții Constituționale, chiar dacă sunt contrare dreptului european, poate duce la "scoaterea României din UE". Pe cale de consecință, Monica Macovei a îndemnat judecătorii să nu aplice hotărârile CCR, ci să pună în aplicare MCV, respectiv decizia CJUE în legătură cu SIIJ, ceea ce ar arăta că sunt "independenți față de membrii neindependenți de astăzi ai Curții majoritar neconstituțională a României". 

"Pentru ca România să rămână în UE, judecătorii români au șansa istorică sa fie independenți față de judecătorii neindependenți de astăzi ai Curții majoritar neconstituțională a României și să aplice Decizia Curții Europene de Justiție și MCV. Dacă CSM o să îi sancționeze pentru nerespectarea unei decizii CCR contrară dreptului European, vor câștiga la instanțele europene. Știu că nu este ușor să îți iei puterile care ți se cuvin potrivit Deciziei CJUE, dar cu determinare se poate!", a precizat Monica Macovei. 

CITIȚI ȘI: Mobilizare împotriva CCR-ului lui Dorneanu. 25 de organizații civice cer demisia judecătorilor Curții Constituționale care, prin ultima decizie, "aruncă afară România din Uniunea Europeană"

Astfel, Monica Macovei a precizat că s-a alăturat organizațiilor civice care solicită demisia imediată a celor 7 judecători ai CCR care "au dat de pământ cu decizia CJUE".

"Puterea absolută a CCR asupra României a corupt mințile a 7 judecători CCR care nu acceptă supremația deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Deși CJUE a spus clar că deciziile sale au prioritate în raport cu hotărârile CCR, după câteva zile CCR se pune singură deasupra CJUE și riscă scoaterea României din UE! În cel mai bun caz, riscăm ca țara noastră să devină ireleventă la Bruxelles și să fie sancționată pentru încălcarea statului de drept. Mă alătur ICDE și altora care au cerut demisia imediată a celor 7 judecători ai CCR care au dat de pamânt cu decizia CJUE.

Între 18 mai și 8 iunie 2021 au fost câteva decizii care au scuturat justiția română, i-au clarificat fără echivoc puterile de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene și au afirmat clar supremația și prioritatea dreptului UE asupra Hotărârilor CCR, precum și puterile instanțelor Române care trebuie să aplice dispozițiile MCV, stabilite prin Decizia Comisiei Europene 2006/928, chiar dacă acestea vin în contradicție cu alte legi interne sau cu Hotărâri ale CCR. Astfel:

• Pe 18 mai, Curtea de Justiție a UE (Marea Cameră) a decis argumentat că SIIJ, Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (Secția Specială) funcționează contrar legislației europene dacă există riscul șantajării magistraților și al știrbirii independenței acestora. Reamintesc că Secția Specială a fost creată de Parlament în 2018, în guvernarea PSD-ALDE și UDMR și validată de CCR. Între altele, a anchetat-o pe Laura Codruța Kovesi, când încă se afla la conducerea DNA, sub acuzația că DNA este un grup de crimă organizată.

• Pe 7 iunie judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis că SIIJ (Secția Specială) nu mai există ca urmare a Deciziei Curții de Justiție a UE. I s-au alăturat și alți judecători de la Curtea de Apel Pitești. Felicitări dlui judecător Stancu și colegilor judecători care l-au susținut!

• Pe 8 iunie Comisia Europeană a publicat raportul MCV, mecanism înființat prin Decizia Comisiei 2006/928, care atenționează România că trebuie să respecte Decizia Curții de Justiție a UE, care face parte din sistemul de drept European și să aplice cerințele Comisiei Europene din MCV, inclusiv pe cea de desființare a SIIJ dacă independența magistraților nu este asigurată în mod real. Raportul MCV mai spune clar că MCV va continua până când România va îndeplini obligațiile stabilite și asumate prin MCV.

• Imediat, tot pe 8 iunie, CCR a decis să nu respecte dreptul European. Practic, CCR a emis un comunicat în care a afirmat că judecătorii români nu pot aplica deciziile Curții de Justiție a UE în detrimentul deciziilor CCR și consideră că obligațiile României față de legislația europeană sunt doar politice, adică implică doar Parlamentul și Guvernul, nu și instanțele de judecată care “nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituție politică a Uniunii Europene”. Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o instituție politică pentru CCR??? Curtea de Justiție a UE este puterea judecătorească a Uniunii, formată din judecători, care judecă încălcările Tratatului Uniunii Europene (TUE). În plus, instanțele de judecată fac parte dintre instituțiile care trebuie să se supună legislației europene și să o aplice (art.148 alin 2 si 4). Chiar și această singură afirmație a CCR elimină orice urmă de profesionalism, bună credință și onoare a celor 7 judecători constituționali și îi trimite la coșul de gunoi al istoriei dreptului constituțional.

• Ni s-a tot spus că deciziile CCR nu pot fi comentate, criticate, ci doar aplicate. Dar noi nu mai de avem de mult o Curte Constituțională, ci o Curte majoritar neconstituțională, lipsită de independență, numită și aservită politic. Sau poate cei 7 judecători care nu vor să respecte decizia CJUE chiar așa gândesc, că sunt deasupra Curții de Justiție a Uniunii, enervați că aceasta a decis contrar deciziei lor anterioare, cum că SIIJ este constituțională.

• “Suveranitatea națională aparține poporului român” (art 2 din Constituție) și “Judecătorii CCR sunt independenți în exercitarea mandatului lor” (art. 145 din Constituție). Și când nu mai sunt independenți sau se opun dreptului UE ce facem noi, noi poporul ? Le cerem să plece și dacă se țin de scaune și pensii găsim o soluție neviolentă să îi facem să plece, pentru că nu mai servesc poporul, nici Constituția, nici țara. Paharul s-a umplut!

• Pentru ca România să rămână în UE, judecătorii români au șansa istorică sa fie independenți față de judecătorii neindependenți de astăzi ai Curții majoritar neconstituțională a României și să aplice Decizia Curții Europene de Justiție și MCV. Dacă CSM o să îi sancționeze pentru nerespectarea unei decizii CCR contrară dreptului European, vor câștiga la instanțele europene. Știu că nu este ușor să îți iei puterile care ți se cuvin potrivit Deciziei CJUE, dar cu determinare se poate!", a scris Monica Macovei pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.