Studiu privind statele europene: antiamericanismul, cel mai prezent în Germania și Austria. Țara care se află la polul opus. Cum văd cetățenii pericolul rusesc în comparație cu cel reprezentat de Turcia lui Erdogan


  • ACP
  • Jun 15, 2021 13:00
  • 1680
Studiu privind statele europene: antiamericanismul, cel mai prezent în Germania și Austria. Țara care se află la polul opus. Cum văd cetățenii pericolul rusesc în comparație cu cel reprezentat de Turcia lui Erdogan

Cu câteva zile înaintea întâlnirii liderilor țărilor din G7, dar și a celor din NATO, Consiliul European pentru Relații Externe a publicat un studiu făcut în 12 state europene, care ar arăta cum se văd europenii în relația cu instituțiile Uniunii Europene, dar și cu alte puteri mondiale ori regionale. O concluzie a studiului este că, deși încrederea în instituțiile UE a scăzut din cauza felului în care a fost gestionată situația pe perioada pandemiei, cetățenii încă mai cred în proiectul european și în necesitatea consolidării Uniunii ca important actor global.  

Un alt fapt important descoperit de acest studiu privește felul în care văd cetățenii unor state europene relațiile țărilor lor cu Statele Unite și Marea Britanie. Astfel, dintre cetățenii celor 12 state europene luate împreună, numai 4% văd Statele Unite ca pe o țară adversară, cu care Europa e în conflict, iar 12% o văd ca o țară rivală cu care Europa este în competiție, cifre care se repetă aproximativ și în felul în care este văzută relația UE cu Marea Britanie. Nimic deosebit aici. Numai că, în cazul Germaniei lucrurile stau cu totul altfel – 7% dintre germani, adică un număr aproape dublu față de media europeană, văd Statele Unite ca pe o țară adversară și 15% ca pe o țară rivală. În cazul Austriei se vede același fel de raportare la Statele Unite – 7% dintre austrieci văd Statele Unite ca o țară adversară, iar 18% ca o țară rivală. Deși peste jumătate dintre germani și austrieci văd Statele Unite ca pe o țară aliată sau parteneră necesară, e important de știut și faptul că în Germania și Austria sunt cei mai mulți, raportat la media europeana, care consideră SUA ca pe o țară inamică sau direct concurentă. În schimb, la polul opus în privință felului în care este văzută relația cu Statele Unite se află polonezii, care sunt cei mai convinși de bunele intenții ale americanilor – 80% dintre ei consideră că Statele Unite reprezinta o țară aliată și un partener necesar.  

Un alt rezultat interesant este cel care arată că sunt mult mai mulți cetățeni europeni (26%) care văd Turcia, țară NATO și veche parteneră comercială a Europei, ca pe o țară adversară, decât sunt cei care văd Rusia în același fel (17%). În schimb, 7% văd Rusia ca pe o țară aliată și 35% ca pe o parteneră necesară strategic, în timp ce numai 4% văd Turcia ca pe o țară aliată și doar 25% ca pe o parteneră necesară.  

Faptul că sunt cetățeni europeni care înțeleg câte probleme poate aduce Turcia e perfect explicabil, dar e mai greu de înțeles orbirea în fața pericolului rusesc. De asemenea, faptul că Germania și Austria au o mulțime de cetățeni care nu privesc deloc cu ochi buni Statele Unite poate explica în parte politica externă a Berlinului și felul în care pot influența germanii politica europeană. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.