Comisia Europeană are de răspuns zilele acestea unei rezoluții a Parlamentului European, adoptată joi, cu o majoritate covârșitoare, care e pe cale să schimbe radical zootehnia europeană într-un sens absolut nedorit de fermieri dar și de consumatorii europeni.
Deputații europeni au solicitat Comisiei Europene să impună interzicerea creșterii și ținerii animalelor în cuști și trecerea la sisteme de adăpostire care să corespundă nevoilor lor specifice, stipulând că înainte de a se face modificările legislației, producătorilor din zootehnie trebuie să li se acorde o perioadă de tranziție și un sprijin adecvat pentru a putea trece în condiții bune la zootehnia fără cuști. Asta presupune sprijin financiar masiv dar și formare profesională, pe care deputații europeni susțin că trebuie acordate și pentru ca fermierii europeni să nu își piardă avantajul competitiv.
De asemenea, s-a solicitat ca și produsele care vor fi importate în țările Uniunii Europene să respecte standardele creșterii fară cuști.
Parlamentarii europeni au adoptat această direcție urmând unei inițiative care a strâns peste 1,4 milioane de semnături de la peste 18 state membre în ultimele câteva luni.
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, și-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru inițiativă, reafirmând angajamentul Comisiei de a îmbunătăți situația animalelor din fermele zootehnice, lucru susținut și de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski încă din luna aprilie.
Reacționând la rezoluția Parlamentului European, secretarul general al Asociației Fermierilor din Uniunea Europeana, Pekka Pesonen, a declarat: „Fermierii sunt gata să facă mai multe investiții, dar nu cu prețul supraviețuirii lor”.
E foarte posibil însă ca odată pusă în aplicare, aceasta rezoluție să ducă la închiderea multor ferme europene și la creșterea masivă a prețului produselor animale. Astfel va fi realizată scăderea consumului de carne în Europa, mult dorita pandalie a ecologiștilor radicali și marxiști, ceea ce va duce și la scăderea emisiilor de carbon datorate creșterii animalelor – detalii AICI.