Comisia Electorală Centrală se întrunește astăzi în ședință pentru a examina mai multe subiecte, inclusiv modificarea hotărârii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană, anunță Deschide.md. Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționând asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.
Mai exact, SIS a spus că urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, a fost constatată apariția unor „indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.
Detalii: Reacția SIS la decizia CEC: La unele secții de vot din regiunea transnistreană sunt posibile fraude
La acest subiect s-a expus și premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Potrivit oficialului, există probleme în acest caz și ar trebui de verificat dacă Comisia Electorală Centrală a consultat misiunea OSCE din R.Moldova sau Comisia Unificată de Control.
De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărârea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.
Detalii: CEC a decis mărirea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni
Membrul CEC, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect. Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționând că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public. În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.
Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.