Bizara atitudine împăciuitoare a premierului „reformist” Florin Cîțu în „războiul gunoaielor” de la Sectorul 1. Analist: „Spre deosebire de Clotilde, care a inceput deja lupta cu mafia, Cîțu face reforma doar din gură”


Bizara atitudine împăciuitoare a premierului „reformist” Florin Cîțu în „războiul gunoaielor” de la Sectorul 1. Analist: „Spre deosebire de Clotilde, care a inceput deja lupta cu mafia, Cîțu face reforma doar din gură”

În ziua în care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, era agresat în trafic de un individ care a lovit cu pumnii în autoturism și a forțat portiera, premierul liberal Florin Cîțu a declarat senin, în legătură cu disputa cu Romprest, că „ceea ce vedem nu este un lucru ok” și a indicat părților să își respecte angajamentele „până la o decizie a instanței”.  

„În primul rând, cred că este important ca toţi cei care aveau acolo contracte semnate să şi le respecte; şi de-o parte, şi de alta. Deci contractele trebuie respectate, cetăţenii Bucureştiului nu trebuie să sufere de pe urma unei dispute în instanţă. Până la o decizie în instanţă, şi prestatorul de servicii şi primăria, toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele. Şi după aceea vedem deciziile în instanţă", a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susținută, miercuri, la Palatul Victoria. 

Sociologul, analistul și scriitorul Sebastian Lăzăroiu a calificat reacția lipsită de fermitate a premierului în scandalul de la Sectorul 1, în condițiile în care firma de salubritate încalcă legea, dreptatitudine rabinică” care se va întoarce la un moment dat împotriva lui. 

Cu atitudinea rabinică de azi, Cîțu și-a bătut singur cuie în talpă. 

Omițând faptul că între primăria S1 și Romprest există un contract scandalos, dar și că Romprest încalcă legea atunci când întrerupe brusc furnizarea serviciilor, Cîțu spune senin: părțile să respecte contractul până la o decizie a justiției. 

Cîțu ar trebui să știe că, pe drumul lung al reformei statului pe care o tot promite, se va întâlni el însuși cu multe contracte de acest fel (adevărate pompe de bani). Si la companiile de stat, și la diverși clienți angajați în administrație. Toate sunt beton, deși oneroase, și pline de clauze imbatabile, chiar dacă revoltătoare. Ca să nu mai zic cât de susceptibile sunt la diversiuni care smulg lacrimi și țipete. Când va încerca să se plângă și să informeze publicul, argumentul i se va intoarce în față. 

Dar, mă rog, spre deosebire de Clotilde, care a inceput deja lupta cu mafia (pentru că știe ca asta o faci în primul an de mandat, ca să nu ai costuri electorale rezultate din diversiuni), Cîțu face reforma doar din gură”, a comentat Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook.  

„Bineînţeles că ceea ce vedem nu este un lucru ok. Eu sper ca Garda de Mediu să îşi facă datoria şi, dacă găseşte vinovaţi şi unde găseşte, acolo trebuie să meargă în forţă şi să amendeze. Dar în acest moment - am avut o discuţie şi cu prefectul astăzi - lucrurile sunt puţin complicate. Nu ştiu dacă intervenţia mea în acest moment este salutară, dar este important ca să se respecte contractele - şi la prestator, şi la primărie. Sunt contracte semnate, sunt contracte în vigoare... Până la decizia instanţei, şi de-o parte şi de alta trebuie să fie respectate contractele", a mai declarat Cîţu în aceeași conferință de presă.  

Clotilde Armand declarase cu doar câteva ore înainte de reacția lui Cîțu că a făcut solicitare către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) pentru ridicarea licenței Romprest, pe care l-a numit ”operator șantajist”. 

Armand a precizat că cere în continuare declararea stării de alertă în sectorul 1, care i-ar permite o soluție de rezervă (backup) și contractarea unui nou serviciu de salubrizare, în condițiile în care Romprest refuză în continuare ridicarea gunoiului.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a evitat să spună clar, într-o intervenție la Antena 3, dacă va declara starea de alertă în sectorul 1, afirmând doar că așteaptă încă un raport din partea Gărzii de Mediu.  


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.