Un nou USL. Dîncu: "Nu excludem o guvernare cu PNL / Am văzut un sondaj în care susținătorii noștri îl susțin mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe Cîțu"


Un nou USL. Dîncu: "Nu excludem o guvernare cu PNL / Am văzut un sondaj în care susținătorii noștri îl susțin mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe Cîțu"

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 9 iunie, într-un interviu acordat Europa Liberă, că este "un dar dumnezeiesc" faptul că PSD a ajuns în Opoziție după alegerile parlamentare din 2020. 

Vasile Dîncu: "PSD a moștenit în 2020 un fel de istorie odioasă după perioada în care Liviu Dragnea a fost diabolizat, a schimbat trei guverne ale PSD, peste 100 de miniștri. O fragmentare a acțiunii politice care nu putea să ducă la o imagine bună. Am avut de partea cealaltă partide de dreapta care nu au venit cu un program de dreapta consistent, ci cu paradigme morale, pe programe bazate pe emoție negativă. PSD-ul venea dintr-o situație destul de dificilă. A câștigat alegerile, dar faptul că a intrat în Opoziție, după părerea mea, ca om de stânga, este un dar dumnezeiesc. A avut ocazia să reflecteze asupra trecutului, să schimbe ceea ce trebuie schimbat și să construiască o nouă ideologie, o nouă organizare a partidului".

Totodată, președintele Consiliului Național al PSD a vorbit despre moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu, dar și referitor la intrarea PSD la guvernare, precizând că nu exclude ca până în 2024 să se contureze un nou USL, adică o guvernare PSD-PNL, dar cu condiția ca premierul să fie pesedist. Mai mult decât atât, Dîncu a ținut să menționeze că a văzut "un sondaj în care susținătorii PSD îl susțin mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe domnul Cîțu". 

Jurnalist: Moțiunea de cenzură din iunie e de fațadă? 

Vasile Dîncu: Este șocant și pentru mine. (...) Deci nici votanții noștri, nici organizațiile locale cu care ne-am întâlnit, în teleconferințele pe care le facem, în toate acestea nu am avut o presiune din interior pentru a depune o moțiune de cenzură sau pentru a merge la putere în această perioadă. A fost un lucru care mie mi s-a părut ciudat pentru că de regulă când ești în opoziție există o presiune a primarilor și a președinților de consilii județene. Noi nu am avut această presiune. 

Jurnalist: Strategic este mai bine să depuneți această moțiune înaintea Congreselor PNL și USRPLUS sau după?

Vasile Dîncu: După părerea mea, după Congresele respective, dacă va fi să valorificăm doar acest element. Nu numai acest element va fi un criteriu pentru a alege momentul sau oportunitatea unei moțiuni de cenzură. Sunt și alte criterii mai importante pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Un alt criteriu e aritmetica parlamentară, altul este opinia publică. Trebuie să ai un val de opinie publică care să îți fie favorabil.

Jurnalist: Pe care nu îl simțiți acum?

Vasile Dîncu: Acum valul este la jumătate. Avem peste 50%, dar nu consistent peste 50% din opinia publică care spune că este oportună o moțiune de cenzură. E o majoritate mică. Aritmetica parlamentară nu ajunge. Sunt moțiuni de cenzură care pot să treacă, dar să nu aibă influență asupra culturii politice, populației. Momentul cel mai bun e când reușești să ai o congruență între acest val de emoție negativă și un val de speranță în noua propunere. Trebuie să ai pregătită o soluție și un program.

Jurnalist: PSD este obligat să depună o nouă moțiune de cenzură în sesiunea viitoare dacă aceasta pică?

Vasile Dîncu: PSD nu e obligat să depună, chiar dacă se spune: nicio sesiune fără moțiune. Având în vedere toamna grea pe care o vom avea, având în vedere tipul de acțiune politică pe care îl vedem în acest moment, s-ar putea să fim obligați să facem asta și s-ar putea să avem condiții mai bune având în vedere că cele două partide din Coaliția de guvernare sunt în Congrese. Vor avea posibile sciziuni.

Jurnalist: O soluție ar fi un guvern de uniune națională?

Vasile Dîncu: Nu cred că susținem un guvern de uniune națională decât dacă se reface cu totul aritmetica electorală, în sensul că cei care au câștigat alegerile primesc dreptul principial de a-și aduce un prim-ministru și de a face ei o majoritate.

Jurnalist: Dacă PSD nu primește premierul, nu intră la guvernare până în 2024?

Vasile Dîncu: Cred că PSD nu va accepta să fie a doua sau a patra roată de la căruță în această situație. Am văzut că există o mitologie după care PSD va înlocui USR în guvern. Acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță. Avem mai multe motive aici, inclusiv strategice.

Jurnalist: Excludeți o guvernare cu PNL până în 2024?

Vasile Dîncu: Nu excludem o guvernare cu PNL până în 2024, dar nu în condițiile de acum, să fim tractați de locomotiva Cîțu sau de un alt premier liberal. Domnul Cîțu s-a poziționat ca un adversar foarte puternic al PSD. (...) Am văzut un sondaj în care susținătorii noștri îl susțin mai degrabă pe Ludovic Orban decât pe domnul Cîțu. 

Jurnalist: În 2016 ați făcut parte dintr-un guvern de tehnocrați. Un astfel de premier tehnocrat, care să conducă un guvern PSD-PNL, e posibil?

Vasile Dîncu: Nu știu dacă e ușor de acceptat această variantă. Nu cred că ar putea să funcționeze un asemenea guvern.

Jurnalist: Ați dori o colaborare mai strânsă cu cei din PNL sau cu cei din USRPLUS?

Vasile Dîncu: Ambele partide se declară incompatibile cu PSD. Suntem la egală distanță de ambele partide. Nu avem o preferință. Îi cunosc pe mulți din conducerea USRPLUS. Cu unii am colaborat foarte bine în guvernul Cioloș. (citiți AICI interviul complet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.