Dodon continuă războiul cu Diaspora. Efectul nociv al ultimei decizii a CEC, semnalat de PAS: "Se va pierde din nou încrederea în instituțiile statului! / O vom contesta la Curtea de Apel!"


Dodon continuă războiul cu Diaspora. Efectul nociv al ultimei decizii a CEC, semnalat de PAS: "Se va pierde din nou încrederea în instituțiile statului! / O vom contesta la Curtea de Apel!"

CEC decidea în data de 5 iunie că se vor deschide doar 139 de secții de votare în Diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, socialistul Maxim Lebedinschi, deși Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene solicitase 190 de secții de votare. Propunerea lui Lebedinschi a fost susținută și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton. În urma protestelor ce s-au desfășurat în fața CEC, instituția în cauză a ales să sfideze protestatarii și să dea o nouă palmă Diasporei, mărind numărul de secții de votare de la 139 la doar 146. Un proiect în acest sens a fost propus de membrul CEC Sergiu Gurduza. Principalele modificări ce au fost aduse sunt următoarele: în Italia vor fi deschise 2 secții în plus, în Germania cu 3 mai multe, în Franța numărul va fi suplimentat cu 2 secții, iar în Anglia vor fi deschise 3 secții în plus. 

CITIȚI ȘI: "Lebedinschi, la gunoi! / E implicat în spălarea de bani din Bahamas!". Protest la Chișinău contra tentativei slugilor lui Dodon de a NU permite Diasporei să participe în număr mare la vot pe 11 iulie

În acest context, președintele PAS Igor Grosu, prezent marți, 8 iunie, la protestul din fața CEC, a anunțat că partidul pe care-l conduce va ataca în instanță decizia de astăzi privind numărul secțiilor de votare. 

"La cele 139 de secții au mai adăugat 7. Au închis într-o parte, au deschis în altă parte. Nu au ridicat numărul nici măcar la 162, așa cum au propus ei inițial. Se vede că nu există bun-simț. S-au ținut cu dinții și noi înțelegem cine sunt cei ce se țin cu dinții de ideea de a împiedica Diaspora să voteze. Păcat, dar noi nu vom ceda! CEC cumva își închipuie că și-a spălat obrazul după decizia de sâmbătă. Nu și l-a spălat, pentru că a nedreptățit enorm oamenii! Repetăm, 100 de mii de oameni s-au înregistrat prealabil, 260 de mii au votat la prezidențiale. Nu se negociază, e buchia legii. Oamenii au dreptul să voteze! Ce o să facem noi? Noi o să contestăm decizia aceasta la Curtea de Apel. Noi trebuie să contestăm la Curtea de Apel, pentru că dacă nu o vom face, ne vor spune "nici măcar nu ați contestat". Noi vom contesta la Curtea de Apel. Vom epuiza toate căile pentru a obține mai multe secții de votare, acolo unde sunt oamenii noștri. Sunt kilometri pe care oamenii trebuie să îi facă, să dea bani pe benzină (până la secțiile de votare - n.red.)", a zis Grosu. 

De asemenea, vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță, a atras atenția că ceea ce face CEC zilele acestea va afecta pe termen lung încrederea cetățenilor în instituțiile statului și mai ales încrederea în procesul electoral. 

"De câțiva ani CEC duce o campanie în care îndeamnă Diaspora să se înregistreze. Iată că s-au înregistrat peste 100 de mii de oameni, cu 40 de mii mai mulți decât la prezidențiale. Diaspora a trecut cu greu peste neîncrederea în instituțiile statului. Oamenii nu voiau inițial să se înregistreze, nu erau convinși că asta va influența deciziile (inclusiv ale CEC - n.red.). Uitați-vă ce fac cei de la CEC acum. Ei nu iau decizii în baza înregistrărilor prealabile, iar astfel duc din nou la decredibilizarea unui proces normal în stat. Dacă noi, cetățenii, vom ști că impozitele noastre nu sunt cheltuite bine, sunt furate, evident că asta va submina încrederea omului, iar el nu va mai dori să le plătească. Evident că dacă statul nu ia decizii în baza unei acțiuni a cetățeanului, cum este înregistrarea prealabilă, atunci cetățeanul va spune "data viitoare nu mă mai înregistrez", iar astfel se va pierde din nou încrederea în instituțiile statului. (...) Sluga lui Dodon, Lebedinschi, vrea să împiedice exprimarea liberă a votului cetățenilor. Noi cerem ca aceste 100 de mii de înregistrări să conteze, ca ele să fie luate în considerare așa cum prevede legea. Această adăugare simbolică, pentru a liniști puțin spiritele, nu o să treacă. O să contestăm această decizie și vom face toți pașii necesari pentru a asigura dreptul cetățenilor din Diaspora să-și exprime liber votul", a precizat candidata PAS la parlamentare pe parcursul aceleiași acțiuni de protest. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.