Presiunea crescândă a mișcării ecologiste a impus în ultimii ani, în Occident, renunțarea rapidă la producția energiei electrice în centralele pe combustibili fosili, înlocuite în bună parte de marile parcuri eoliene, despre care s-a spus că nu ar afecta decât în foarte mică măsură mediul înconjurător.
Numai că, odată cu înmulțirea acestor parcuri eoliene s-a constatat că unul dintre neajunsurile lor ar fi că dacă sunt ridicate prea aproape unul de altul, randamentul lor scade, din cauza scăderii puterii energiei eoliene.
Un studiu recent a arătat că pierderile apărute odată cu creșterea producției de energie eoliană în parcurile din largul marii vor fi considerabile, din cauza scăderii vitezei maselor de aer care le parcurg.
Zona în care s-a făcut studiul este în Marea Baltică, unde, începând din 2008, s-a construit extraordinar de mult, ajungandu-se azi la producerea a 8000 de megawați în parcurile eoliene din apele germane, ceea ce ar fi echivalentul producției din opt centrale nucleare medii. Numai că, din cauza ridicării parcurilor într-un spațiu relativ restrâns, viteza vântului care ajunge la eolienele din aval este semnificativ redusă.
Echipa de cercetători de la Helmholtz Zentrum Hereon, care a făcut această desoperire, a arătat în revista Nature Scientific Reports că acest efect de frânare are ca rezultat o scădere cu până la 25% a vitezei medii a vântului, ceea ce produce și efecte economice și meteorologice semnificative.
În timp ce grupul s-a ocupat în principal de măsura în care parcurile eoliene se influențează reciproc în activitatea lor actuală, se intenționează și investigarea în viitorul apropiat a influenței scăderii vitezei vântului asupra vieții din mare, deoarece vântul produce valurile care oxigenează și amestecă apa mării. Acest lucru modifică conținutul de sare și oxigen al apei, temperatura acesteia și cantitatea de nutrienți de la anumite adâncimi ale apei, ceea ar putea influența negativ și ecosistemul marin odată cu modificarea climei. Iar asta ar putea fi, printre altele, exact ceea ce condamnă cu tărie marea mișcare ecologică occidentală – detalii AICI.