ALERTĂ: Dodon și PSRM-iștii penali își bat joc de Diasporă. CEC refuză majorarea numărului de secții de vot în Diaspora. Acuzațiile PAS: ”o faptă de sorginte penală”. În schimb, regiunea transnistreană a primit cu două secții mai mult


ALERTĂ: Dodon și PSRM-iștii penali își bat joc de Diasporă. CEC refuză majorarea numărului de secții de vot în Diaspora. Acuzațiile PAS: ”o faptă de sorginte penală”. În schimb, regiunea transnistreană a primit cu două secții mai mult

Comisia Electorală Centrală a adoptat astăzi decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Mai devreme, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris pe pagina sa de Facebook că „Maxim Lebedinschi, secretar al CEC de la socialiști, comite în aceste momente o fapta pe care personal o calific infracțiune penală”.

„Ce face omul lui Dodon? Cu încălcarea unor norme imperative ale Codului electoral (care se referă la criteriile care stau la baza deschiderii secțiilor de votare) propune ca numărul secțiilor de votare să fie de doar 139. Și asta cu toate că Ministerul de Externe a propus 190 de secții de votare. Nu e doar bătaie de joc de diaspora, ci o faptă de sorginte penală. Pentru care tipul va trebui să răspunda cu toată ardoarea legii. Si va raspunde”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook, potrivit Deschide.md.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot. 

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul ședinței de astăzi organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020 – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.