Cu toate că o clasă politică întreagă la cap n-ar permite niciodată ca electoratul rusofil și plătit din așa-zisa Transnistria (zonă aflată sub controlul trupelor rusești de ocupație) să voteze în secțiile de vot organizate pe malul drept al Nistrului, fiindcă așa ceva reprezintă o evidentă formă de fraudare a alegerilor, iată că această practică nu este oprită, așa cum ar fi normal, ci e chiar susținută și amplificată de la Chișinău, unde la butoanele puterii se află tot Dodon și șleahta sa PSRM-istă, care păpușează un guvern obedient.
Astfel, aflăm că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru, două împotrivă și o abținere. Da, această decizie favorizează o fraudă electorală în favoarea lui Dodon și PSRM.
Jurnaliștii de la 10tv.md explică cu argumente și pe înțelesul tuturor de ce ”electoratului” din zona transnistreană ar trebui să i se interzică să voteze pe malul drept al Nistrului. În primul rând, partidele nu pot ajunge la moldovenii care locuiesc în zona controlată de Tiraspol și nu pot concura în condiții egale cu Dodon și PSRM. Oamenii de acolo sunt rupți de realitățile din dreapta Nistrului. Nu pot urmări televiziuni moldovenești, site-uri de știri moldovenești, iar de când cu pandemia, au fost închiși în regiune ca într-o rezervație. De fiecare dată, cumătrul lui Dodon, Grigore Filipov, președinte al raionului Dubăsari, are grijă să aranjeze curse și să plătească alegători.
Dodon s-a înțeles cu Krasnoselski (căpetenia unsă de ruși la Tiraspol) să-i permită să facă campanie în așa-zisa Transnistria – în 2016 bunăoară, oamenii lui Dodon au împărțit în stânga Nistrului materiale de propagandă electorală în care același Dodon învinuia Chișinăul de agresiune împotriva Transnistriei și le spunea oamenilor că dacă nu câștigă el, are să fie război. Toate acestea au fost susținute și într-un ziar electoral împărțit transnistrenilor – în mod normal, un singur exemplar dintr-un astfel de ziar ar trebui să fie un cap de acuzare pentru trădare, dar Procuratura are grijă întotdeauna să nu găsească elementele infracțiunii. La fel se întâmplă și în cazul Operațiunii Bahamas, în dosarul Kuliolk și în spețele aferente altor dosare de corupție.
În trecut, Grigore Filipov a fost filmat în timp ce plătea pentru transportul și voturile unor cetățeni din așa-zisa Transnistria ce au fost aduși să voteze la secțiile organizate pe malul drept al Nistrului. Schema a funcționat, la o scară mai mică, și în 2020. Oamenii de acolo nu știu nimic despre ceilalți candidați, decât ce află de la Dodon și de la rudele care trăiesc pe malul drept. Ei sunt blocați informațional, iar media este doar de stat și e condusă de ocupanții ruși. Portalurile de știri de la Chișinău sunt blocate dincolo de Nistru. Produsele mediatice permise sunt în proporție de 99% în limba rusă.
Trebuie spus răspicat: Transnistria și Tighina sunt teritorii ocupate militar de Federația Rusă. E necesară demilitarizarea urgentă și trecerea lor sub autoritatea constituțională a Chișinăului.
Nu-i un mister: Rusia dorește federalizarea, transnistrizarea R.Moldova. Cum va vota acest electorat când Rusia îi va spune că federalizarea e bună? Știm, întrebarea e retorică. Ar trebui să fie evident pentru oricine că participarea la vot a cetățenilor din teritoriile ocupate de armata Rusiei reprezintă un precedent periculos. Niciun stat cu politicieni întregi la cap n-ar permite acest lucru.