Lovitură pentru Erdogan: congresmenii americani susțin Patriarhia ecumenică în fața atacurilor Ankarei. Se solicită declararea Turciei ca țară cu probleme în respectarea libertății religioase


  • ACP
  • Jun 4, 2021 19:13
  • 3432
Lovitură pentru Erdogan: congresmenii americani susțin Patriarhia ecumenică în fața atacurilor Ankarei. Se solicită declararea Turciei ca țară cu probleme în respectarea libertății religioase

Un grup de congresmeni americani a făcut publică, ieri, o solicitare adresată Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF), căreia îi cere să desemneze Turcia ca țară cu probleme în privință libertății religioase și să colaboreze cu partenerii globali într-un efort susținut pentru a trage la răspundere guvernul turc, condus de președintele Erdoğan, pentru încălcări repetate ale libertății religioase și ale drepturilor omului. 

Membrii congresului care au semnat documentul înaintat ieri către Comisia pentru Libertate Religioasă vin atât din Partidul Democrat cât și din Partidul Republican, ceea ce ar trebui să dea o greutate mult mai mare solicitării lor de a fi luate măsuri față de statul turc pentru felul în care tratează Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și creștinii ortodocși.

Preocuparea oficialilor americani pentru protecția Patriarhiei ecumenice și a creștinilor ortodocși din Turcia nu este nouă în politica americană, atât administrațiile republicane cât și cele democrate intervenind în mai multe rânduri în favoarea acestora înaintea Ankarei in anii trecuti. Astfel, numai la începutul anului acesta, la sfârșitului mandatului președintelui Trump, Secretarul de Stat de la acel moment, republicanul Mike Pompeo, a vizitat Patriarhia Ecumenică pentru a arăta susținerea Statelor Unite pentru patriarhul Bartolomeu și Patriarhie, iar la puțin timp după investirea lui la Washington, noul președinte Joe Biden a trimis o scrisoare de susținere patriarhului ecumenic. 

În acest context, demersul grupului membrilor legislativului american nu este deloc surprinzător, făcând parte din politica constantă de susținere a Bisericii Ortodoxe în fața abuzurilor statului turc. 

Textul documentului înaintat în Congresul american este acesta:

„Subsemnații membrii ai Congresului, precum milioane de americani din toată țara, suntem printre credincioșii celei de a doua mari biserici creștine din întreaga lume, Biserica Ortodoxă. Am scris acest document pentru a aduce mai multe probleme în atenția Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională, îndemnându-vă să luați în considerare aceste aspecte (...) cu privire la problemele legate de libertatea religioasă în Turcia. 

În ciuda condamnării internaționale, Turcia continuă să se angajeze în încălcări cronice, flagrante, sistematice ale libertății religioase a Patriarhiei Ecumenice, care este condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cel de-al 268-lea succesor direct al primului Apostol al lui Hristos, Andrei, care a predicat în Asia Mică și în Tracia, înființând Scaunul Patriarhiei noastre Ecumenice în ceea ce este actualul Istanbul, Turcia, în 38 d.Hr. (...)

Continuitatea acestei străvechi Patriarhii creștine, cu succesiunea neîntreruptă și comunicanții globali, face ca tratamentul Turciei asupra Patriarhiei Ecumenice să fie o chestiune importantă pentru toți cei 2,3 miliarde de creștini ai lumii. În plus, statul turc continuă să respingă statutul juridic și identitatea Patriarhiei Ecumenice. Respingerea ecumenicității Patriarhiei încalcă nu numai libertatea de conștiință, credință și religie a tuturor cetățenilor creștini ortodocși greci din Turcia, ci a celor 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume care se află sub conducerea spirituală a Patriarhului Ecumenic. Pe scurt, acțiunile Turciei încalcă libertatea religioasă a creștinilor ortodocși aflați sub egida spirituală a Patriarhiei Ecumenice. 

Apoi, transformarea arbitrară a catedralei Sfânta Sofia într-o moschee activă de către Turcia, în iulie 2020, reprezintă o încălcare a obligațiilor Turciei în temeiul dreptului internațional și, în special, ca semnatar al Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului cultural mondial.

Îndemnăm Comisia să colaboreze cu alte instituții guvernamentale din SUA, precum și cu organizații internaționale pentru a asigura protecția completă a Sfintei Sofia definită în statut ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Pagubele aduse catedralei Sfânta Sofia impuse deja de conversia la statutul de moschee au fost înregistrate de experții internaționali. 

Este datoria Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională să colaboreze cu raportorii speciali ai ONU ale căror portofolii sunt direct relevante pentru protecția Sfânta Sofia și să recunoască faptul că acțiunile Turciei cu privire la această catedrală din secolul al VI-lea, sediul istoric al Patriarhiei ecumenice, constituie încă una dintre numeroasele încălcări sistematice, flagrante, violente și non-violente ale libertății de conștiință, credință și religie față de Patriarhia ecumenică. 

Prin toate măsurile și interpretările, calitative și cantitative, violente și non-violente, acțiunile Turciei îndeplinesc cerința legală a desemnării de ‹Țară de preocupare specială› în conformitate cu legislația Statelor Unite. Prin urmare, dacă Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională își va îndeplini responsabilitățile, conform mandatului Congresului, trebuie să recomande Departamentului de Stat ca Turcia să fie desemnată drept ‹Țară de preocupare specială›

Abuzurile grave împotriva unor simboluri religioase de talia Patriarhului și Patriarhiei noastre Ecumenice trebuie să aibă consecințe majore. Sperăm că viitoarele decizii ale Comisiei vor reflecta acest fapt” – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.