Liderul PUN, mesaj ferm către AUR: "Nu suntem nici aspirator de atras epavele politice, nici spălătorie!". Ce spune Octavian Țîcu despre ultimul sondaj referitor la anticipate


Liderul PUN, mesaj ferm către AUR: "Nu suntem nici aspirator de atras epavele politice, nici spălătorie!". Ce spune Octavian Țîcu despre ultimul sondaj referitor la anticipate

Un sondaj realizat și prezentat de iData marți, 1 iunie, a arătat că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar urma să acceadă în Parlamentul de la Chișinău, PAS, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor și Partidul Politic "ȘOR". Surpriza din sondaj a fost reprezentată de scorul AUR Moldova, partid abia înființat. (mai multe detalii despre sondaj AICI

Clasamentul redat de sondajul iData:

-PAS - 39,1%;

-Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Moldova - 33,4%

-PP Șor - 10,1%

-Blocul Renato Usatîi - 4,9%

-AUR Moldova - 4,8%

-Platforma PDA - 3,5%

-Partidul Unității Naționale - 0,5%

În acest context, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, a precizat miercuri, 2 iunie, în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova, că este un sondaj lipsit de credibilitate, întrucât AUR Moldova nu avea cum să acumuleze 4,8% într-un timp atât de scurt de la înființare. Totodată, Țîcu i-a transmis CEO-ului iData, Mihai Bologan, "să-și vadă de treburile socialiștilor mai bine decât să facă sondaje".

Întrebat în legătură cu decizia ca PUN să meargă pe cont propriu în alegeri, refuzând asocierea cu AUR Moldova, Tîcu a subliniat că s-a luat această hotărâre inclusiv dat fiind faptul că auriștii, din interese de partid, fără vreo tangență cu unionismul, au întârziat cât au putut de mult ideea consolidării unui bloc electoral. Referitor la varianta ca PUN să fi candidat pe listele AUR la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Țîcu a precizat: "Când au venit (cei de la AUR în R. Moldova - n.red) și s-au confruntat cu ideea că nu au pe nimeni, și-au dorit PUN ca să valideze aceste mandate și să spele toată imaginea pe care o au acolo (în România - n.red.). Noi nu suntem aspirator de atras epavele politice și nici nu suntem spălătorie. Noi am venit să construim o alternativă onestă, puternică și credibilă pentru cetățenii Republicii Moldova".

Jurnalistă: Nu considerați că decizia dvs. de a merge pe cont propriu în alegeri duce la ratarea șansei de a vă regăsi în viitorul Parlament?  

Octavian Țîcu: În primul rând e falsă premisa că noi mergem pe cont propriu. Noi mergem pe o platformă unionistă a PUN. Avem cea mai bună listă (de candidați - n.red.), de personalități emblematice pentru ceea ce ne reprezintă pe noi, oameni care vin din mediul academic, oameni care vin din societatea civilă, profesori sunt în jur de 25%, tineri care ne reprezintă, cu școală românească, pe care noi i-am dorit să-i aducem în politica moldovenească, avem campioni, avem medici, avem oameni din teritoriu, pentru că am avut o largă reprezentare teritorială. Această chestiune ne-a făcut să fim puternici și încrezători, pentru că asta ne-am dorit, să construim o alternativă de vot anti-sistem, nu doar pe polul unionist, ci noi suntem un concurent pentru toate partidele politice, suntem cei care ne-am angajat cu seriozitate să oferim o alternativă la tot ceea ce există actualmente în viața politică din Republica Moldova.  

Jurnalistă: Bun, dar un eventual bloc sau participarea împreună cu AUR ar fi dus automat unioniștii în Parlament.  

Octavian Țîcu: Nu neapărat.

Jurnalistă: Cel puțin asta arată sondajele.  

Octavian Țîcu: Ne-ar fi dus spre acea marjă de unionism pe care mulți o consideră tradițională, de 5%. Noi suntem un actor de joc mare și ne dorim să preluăm actul de guvernare pentru a face Unirea, iar pentru asta trebuie să avem în vedere tot electoratul din Republica Moldova, și cel care-i votează pe socialiști, pe Usatîi, pe Șor, pe PAS și pe PPDA, pentru că noi cu toții trebuie să facem Unirea. Dacă ne ambiționăm să facem acest lucru trebuie să ne păstrăm direcția pe care ne-am ales-o. Dacă am fi făcut alianță cu AUR, noi nu am fi reușit acest lucru. Ce contează într-adevăr este această viziune asupra viitorului nostru, iar noi ne-am construit-o în baza lucrurilor pe care le-am făcut până la ora actuală.  

Jurnalistă: Dar după ce PUN a anunțat că respinge un bloc cu AUR, reprezentanții AUR au zis că această decizie v-ar fi aparținut dvs. în exclusivitate, că ar fi fost luată unilateral, că nu a fost consultată cu liderii din teritoriu. Chiar unii reprezentanți AUR spuneau că membrii PUN sunt acum prizonierii orgoliilor lui Octavian Țîcu. Cum comentați acest lucru?

Octavian Țîcu: Este o speculație, pentru că nimeni de la PUN nu a plecat. Au existat oameni care și-au dorit poziții mai bune, dar cărora le-am explicat că avem nevoie de o simbioză între aceste personalități reprezentative și membrii de partid. Toți cei care au venit la PUN pe platforma unionistă acceptă programul și planul de Reîntregire așa cum noi l-am creionat și nu cred că sunt capabil să impun un punct de vedere unor oameni ca Reniță, ca Alexandru Arseni, ca doamna Gorea Costin, ca domnul Viorel Burlacu și mulți alți membri, în condițiile în care sunt oameni care au luat o decizie matură foarte clară pe care noi ne-am asumat-o și la Consiliul Național Politic și pe care am făcut-o publică tuturor. Am avut acest moment în care s-ar fi putut face un bloc cu 1-2 luni în urmă, dacă ar fi existat înțelepciune (din partea AUR - n.red.) și nu punerea mai presus a interesului AUR-ului, de a veni toți sub sigla AUR, pentru că ei au luat 10% în România. Acolo este o altă realitate. Aici, când au venit și s-au confruntat cu ideea că nu au pe nimeni, și-au dorit PUN ca să valideze aceste mandate și să spele toată imaginea pe care o au acolo (în România - n.red.). Noi nu suntem aspirator de atras epavele politice și nici nu suntem spălătorie, așa cum am spus și în alte campanii prezidențiale și locale. Noi am venit să construim o alternativă onestă, puternică și credibilă pentru cetățenii Republicii Moldova.  

Jurnalistă: A fost dat publicității ultimul sondaj de opinie realizat de iData. El arată că 40% din cetățenii Republicii Moldova și-ar dori Unirea țării noastre cu România. Totuși acest electorat nu știu unde este la alegeri, pentru că el nu se reflectă prin voturi în favoarea partidelor unioniste. Cum vă explicați acest fenomen?

Octavian Țîcu: Eu vreau să vă spun că și această perspectivă este una falsă, legată de numărul unioniștilor. Noi nu avem o estimare, nu putem să estimăm chestiunea asta. Sondajele sunt făcute mai degrabă din dorința de a arăta că dorința de Unire este mare, dar nu se regăsește în partide politice, iar prin urmare ar fi o chestiune utopică. Despre iData mai bine tac. Bologan să-și vadă de treburile socialiștilor mai bine decât să facă sondaje, că îi stă bine acolo unde e. Eu am o părere foarte sceptică legată de sondaje în general și felul cum se fac. De exemplu, chiar creșterea spectaculoasă a AUR-ului în sondajele iData mi se pare o aberație. Nu poate un partid politic într-o lună să acumuleze atâtea procente. Asta îmi dă mai ales de gândit în condițiile în care se dorește proiectarea unui unionism servil Moscovei așa cum s-a făcut și până acum. Dar evident că există o anumită discrepanță. Nu știm procentual de ce este această discrepanță. Discrepanța privind felul în care sunt disipați unioniștii. Mai multe partide de dreapta se pretind unioniste, dar unionist este doar acel partid care are inserat în programul electoral și în cel dogmatic ideea de Reunire. Mulți lideri unioniști s-au jucat cu aceste cifre și cu aceste voturi, ei personal fiind responsabili pentru derapajele pe care le-au avut folosind votul unionist. Dar să știți că această creștere a numărului de oameni care își doresc Unirea vine pe fundalul prăbușirii statalității moldovenești. Oamenii înțeleg tot mai mult că are loc o prăbușire a Republicii Moldova ca stat. Nu le oferă condițiile elementare, prin contrast cu România, pe care o compară în fiecare zi, pentru că văd diferențele de pensii, de salarii. Noi, PUN, am avut o contribuție esențială la schimbarea percepției, pentru că de 1 an și jumătate am fost în aproape 400 de localități cu campania legată de ce înseamnă Unirea cu România. Oamenii văd în față cifre care îi șochează pur și simplu. În România pensia minimă este de 4 mii de lei (lei moldovenești - n.red.), în condițiile în care la noi oamenii au 1 mie de lei pensia. Salariul minim este 10 mii de lei, iar indemnizația lunară este de 1500. Oamenii fac comparații. PIB-ul României este de 500 de miliarde de lei, de 25 de ori mai mare decât cel al Republicii Moldova. Lucrurile acestea toate contează. Dar mai există o explicație (pentru discrepanța între procentul de unioniști și scorul partidelor unioniste - n.red.) și anume că nu este ușor să construiești o forță unionistă credibilă în Republica Moldova. Noi o facem de 1 an și jumătate. Am înregistrat scoruri electorale bune. Am luat locul 4 pe Chișinău în 2019 și locul 6 pe țară, în condițiile în care suntem un partid incipient, în construcție. Lucrurile nu se vor opri aici, pentru că noi am venit să construim o alternativă de durată. Nu se va opri la alegerile astea.  

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.