VIDEO Regimul terorii din Belarus: un deținut politic s-a înjunghiat în gât pe parcursul unui proces. Motivele pentru care a apelat la un asemenea gest extrem


VIDEO Regimul terorii din Belarus: un deținut politic s-a înjunghiat în gât pe parcursul unui proces. Motivele pentru care a apelat la un asemenea gest extrem

Un activist din cadrul opoziției belaruse, Stepan Latypov, arestat în luna septembrie 2020 la Minsk întrucât a participat la organizarea protestelor masive contra regimului dictatorial condus de Lukashenko, a încercat marți, 1 iunie, să se sinucidă în timpul procesului, înjunghiindu-se în gât cu un obiect care arăta precum un pix sau un stilou. Reiterăm că protestatarii au contestat în anul 2020 cea de-a șasea victorie în alegeri a dictatorului Aleksandr Lukashenko. 

Activistul a încercat să se sinucidă după ce a fost amenințat că în cazul în care nu va pleda vinovat, atunci membrii familiei lui și inclusiv vecinii vor fi la rândul lor arestați și chiar torturați. 

Ulterior, opozantul Andrei Sannikov, fost candidat la prezidențiale, aflat în exil în Polonia, a precizat pe Twitter că deținutul politic Stepan Latypov a fost supus și unei torturi insuportabile. Totodată, Sannikov a menționat că Latypov a fost operat, iar în prezent este conectat la aparatul de ventilație artificială, șansele acestuia de supraviețuire fiind mari. 

Șefa opoziției belaruse, aflată la rândul ei în exil, ne referim la Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter că gestul extrem la care a apelat activistul Stepan Latypov este rezultatul terorii, represiunii și torturii, chestiuni abominabile ce se întâmplă din ce în ce mai des în Belarus sub dictatura lui Lukashenko. 

Vedeți video 1: 



Vedeți video 2: 




 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.