Rareș Bogdan: "Cîțu e un liant între conservatorism și progresism". Liderul liberal, siderat de jignirile pe care Antonel Tănase le-a adresat public unor colegi de partid


Rareș Bogdan: "Cîțu e un liant între conservatorism și progresism". Liderul liberal, siderat de jignirile pe care Antonel Tănase le-a adresat public unor colegi de partid

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, care a anunțat că va fi printre susținătorii premierului Florin Cîțu în cursa pentru câștigarea șefiei formațiunii politice, a precizat luni, 31 mai, la B1TV, că cel ultim menționat, deși unii ar spune că nu are aceeași experiență politică în comparație cu Ludovic Orban, contracandidatul de la Congres, totuși beneficiază de susținerea unor lideri liberali care compensează la acest capitol. De asemenea, Rareș Bogdan a subliniat că îl susține pe Cîțu întrucât "are curajul de a reforma un sistem care de 30 de ani e osificat" și, totodată, mai ales în contextul în care România parcurge o perioadă complicată din punct de vedere economic din cauza crizei sanitare, este nevoie de un economist în funcțiile-cheie. 

"Lângă Florin Cîțu sunt oameni cu experiență, de exemplu Alina Gorghiu, care a fost președintele partidului, Cristi Bușoi, care a fost contracandidatul domnului Orban, Emil Boc, Gheorghe Flutur etc. Pentru a-l înțelege pe Florin Cîțu și demersul său trebuie să ne gândim la 2024. PNL trebuie să atace cel mai complicat și complex an electoral. De asemenea, pentru a-l înțelege pe Cîțu trebuie să înțelegi în primul rând liberalismul și cum funcționează într-o nouă nouă Europă și nouă lume. Florin e un om extrem de deschis, un spirit extrem de tolerant, analitic, ia decizii și mai ales are foarte mult curaj. Are curajul de a reforma un sistem care de 30 de ani e osificat. Florin e un om care nu stă în formalisme, nu are teamă de asumare, iar esența viziunii liberale nu constă în opiniile cu care e susținută, ci cum este susținută. Eu l-am cunoscut foarte bine când îl aveam invitat în studiourile Realitatea TV și am făcut nenumărate emisiuni cu el de analiză economică. Este un om complet nedogmatic, o fire foarte empirică și, mergând mai departe, așa cum Italia, pentru a fi scoasă din criza post-COVID, l-a activat pe Mario Draghi, un om cu mare experiență la BCE, care a salvat practic Europa în 2008-2009, un economist redutabil, noi îl avem azi pe Cîțu, un finanțist și un economist care poate să facă reforme în România și care poate să modernizeze și implementeze din punct de vedere economic marile reforme", a declarat prim-vicepreședintele PNL. 

Mai mult decât atât, Rareș Bogdan a precizat că PNL are nevoie de o reîmprospătare ce poate fi asigurată de accederea lui Florin Cîțu la șefia formațiunii politice, el reprezentând "un liant între generații, între conservatorism și progresism" care poate consolida partidul, alături de echipa sa, în perspectiva anului electoral 2024. 

Pe de altă parte, europarlamentarul s-a declarat consternat de afirmația președintelui PNL Sector 3, Antonel Tănase, fost secretar general al Guvernului Orban, care a descris echipa lui Florin Cîțu ca având în componență "lichele".

CITIȚI ȘI: Război pe față în PNL. Antonel Tănase atacă dur echipa lui Cîțu, Anisie fiind principala țintă: "Oportuniști, lichele și șmecheri". Reacția premierului

"Este nevoie de o reîmprospătare în PNL. E nevoie de un stil mai puțin protocolar, de un stil direct. Florin Cîțu este un liant între generații, între conservatorism și progresism, este un pro-american și un pro-occidental convins, un om care nu face jocuri de culise, care nu mai merge pe "e bine și așa" sau pe spălarea unora din PSD sau ALDE pentru a intra pe niște poziții publice doar pentru că o mână spală pe alta și amândouă spală fața. Vă spun că eu cred că pentru România Florin Cîțu e soluția, e un om care lucrează în echipă, nu e în niciun caz un autocrat, iar lucrul acesta este extrem de important și mai ales nu e un om care să poarte dușmănii și care să ducă războaie. Pe mine de exemplu mă amărăște că de 24 de ore văd atacuri pe care, unele dintre ele, pur și simplu nu înțeleg, cum ar fi "s-au adunat lichele în jurul lui (Florin Cîțu - n.red.)". Să vorbești așa despre oameni care și-au câștigat câteva mandate de primari, respectiv de președinți de consiliu județean, oameni cu experiență, oameni cu încredere publică, oameni care au adus un plus partidului, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Daniela Cîmpean, Rareș Bogdan, Chițac, Sighiartău și mulți alții, mi se pare jignitor. Eu nu voi adresa jigniri în această campanie internă. Nu voi face referiri decât la calitățile și la viziune, la modul în care Florin Cîțu poate asigura viitorul pentru PNL, într-un moment în care avem pe partea dreaptă un partid cum este USRPȘUS, care sigur că e partenerul nostru, dar care se consolidează la guvernare și cu care ne vom bate într-un fel sau altul electoral în 2024, dacă nu se constituie vreo alianță, deci vor fi adversarii noștri pe partea dreaptă, avem în partea stângă un partid populist și stângist, PSD, care stă și așteaptă greșelile guvernării și, de asemenea, mai avem niște conservatori care merg până la radicalism, AUR., care merg pe un val populist radical la nivelul Europei. Așadar, în contextul acesta suntem noi. Nu putem gândi că un om poate să știe toți membrii PNL. O să-i știe și Florin. Vom fi alături de el și o să-i cunoască pe toți. Eu la început cunoșteam 5 liberali, iar acum cunosc mii, zeci de mii de liberali, pentru că 2 ani de zile am umblat printre ei și le-am câștigat simpatia", a mai zis Rareș Bogdan. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.