Rusia, cea mai coruptă țară din lume. Verdictul necruțător al Transparency International și al Academiei de Științe din Rusia


Rusia, cea mai coruptă țară din lume. Verdictul necruțător al Transparency International și al Academiei de Științe din Rusia

Noile rapoarte ale Transparency International și ale Academiei de Științe din Rusia privind educația evidențiază o cultură omniprezentă a corupției în Rusia, care persistă în ciuda eforturilor activiștilor opoziției. Rusia rămâne cea mai coruptă țară din lume.

„În fiecare an trebuie să găsim cuvinte noi pentru a descrie același lucru “, a declarat Anton Pominov, directorul organizației din Rusia, potrivit 10tv.md.

“Rusia încearcă să introducă măsuri anticorupție fără nicio voință de a le pune în aplicare, fără să înțeleagă de ce ar trebui să se facă”, a spus Pominov.

Între timp, atenția recentă sa concentrat asupra sistemului educațional al Rusiei; ancheta Academiei de Științe a făcut titluri internaționale, când a găsit plagiat pe scară largă în revistele academice rusești, cu peste 850 de articole anulate din 263 de reviste după o primă revizuire. „

“Vor fi mai multe lucrări retrase”, a spus Andrey Zayakin, un fizician care a servit ca secretar științific al comisiei care a emis raportul.

“Nu am avut suficient timp să citim și să sistematizăm răspunsurile înainte de termenul nostru …”, a spus el, adăugând că comisia a solicitat mai mult de 2.000 de retrageri.

El a spus că cele mai grave infracțiuni sunt cauzate de „fabricile de disertație” care vând scrieri academice și de o piață care recompensează finanțarea guvernului pentru lucrările publicate.

O absolventă recentă a universității din Moscova, care a început să scrie lucrări academice pentru alți studenți pentru a face bani în plus, a spus că va adapta fiecare lucrare pentru universitatea țintă, „chiar și profesorul”.

Potrivit Dissernet , un grup de voluntari care lucrează pentru a expune corupția academică rusă, lucrările plagiate au apărut ca o modalitate de rutină pentru ruși de a începe cariere în politică, medicină, mediul academic și drept.

Folosind software-ul algoritmic pentru a identifica copii de disertație, Dissernet expune în mod obișnuit figuri proeminente pentru că au stabilit cariere fără calificări sau, aparent, consecințe.

„Unii membri ai Dumei de stat au de fapt diplome care nu sunt altceva decât o imprimare pe o hârtie frumoasă care le conferă o diplomă în numele unei academii de științe inexistente sau a unei universități inexistente”, a spus Zayakin, care a lucrat și cu Dissernet.

Zeci de servicii online avertizează clienții cu privire la falsuri de calitate slabă atunci când oferă o selecție de insta-diplome de la universitățile din Rusia. “

Prioritatea noastră principală este reproducerea realizată de calitate, de la cel mai de bază document până la diplome pentru doctorii în științe ”, susține un site de publicitate.

„Acum nu mai este nevoie să petreci 5 ani pentru a intra în profesia viselor tale …” 

O problemă pentru veacuri

Corupția a supărat Rusia de secole, iar birocrația sovietică labirintică și lipsa constantă au creat o cultură a reculurilor pentru a înlătura lipsurile omniprezente de bunuri de larg consum ale URSS. Rusia post-sovietică a văzut apariția oligarhilor și a unui „capitalism sălbatic din est”, cu puține reguli și amenințări de violență, pe fondul unor vremuri politice tumultuoase.

Elemente din toate acestea și-au găsit drumul în Rusia președintelui Vladimir Putin, în ciuda promisiunilor frecvente din partea lui Putin, aflat acum la al 20-lea an de guvernare, de a aborda problema. „

“Eu, desigur, mă simt responsabil pentru această mizerie”, a spus Putin atunci când a fost întrebat despre rolul său în corupție în timpul unei emisiuni televizate cu întrebări și răspunsuri publică acum 2 ani.

“Unde merg banii? Pentru veniturile publice, cu siguranță”, a adăugat Putin la întrebarea despre mită obișnuită. „Bineînțeles, oficialii și în special reprezentanții forțelor de ordine”, a adăugat el.

În timp ce efectele economice complete ale corupției sunt dificil de calculat, estimările guvernamentale conservatoare ridică costul corupției la 2,5 miliarde de dolari în perioada 2014-2017.

Comisarul pentru drepturile antreprenorului Boris Titov a etichetat această problemă drept „cea mai mare problemă” cu care se confruntă creșterea antreprenorială rusă.

Cu toate acestea, Putin a insistat asupra unor pedepse mai dure și „eforturi fără compromisuri” vor schimba valul.

Mass-media de stat îl înfățișează pe Putin ca pe un erou popular anticorupție, aparent singur încercând să stăpânească vasta rețea de funcționari publici amorali din Rusia.

Un spectacol popular de schițe improvizate aleargă faimoase scenete care îi arată pe Putin alunegând oficiali corupți îngroziți, cu o apariție bruscă și o lovitură în pantaloni, și fața poporului All Russia, o coaliție politică legată de Putin, a publicat o serie de videoclipuri animate care îi arată pe Putin prinzând și executând grafic politicieni regionali corupți.

Între timp, nu este neobișnuit să vezi rapoarte televizate de media de stat, care să detalieze operațiunile împotriva guvernatorilor, polițiștilor și birocraților, adesea prinși ținând saci de numerar.

Factorul Navalny

Cu toate acestea, Fundația Anticorupție, condusă de liderul opoziției ruse Alexey Navalny, spune că aceste eforturi distrag atenția de la grefa mai semnificativă din interiorul Kremlinului.

Grupul, care se numește acronimul său rus FBK, i-a distorsionat pe cei din interiorul Kremlinului și pe oficialii ministerului într-o serie de investigații de profil asupra exploatațiilor lor ilicite și adesea exorbitante, în ciuda salariilor modeste ale guvernului.

“O luptă reală împotriva corupției este imposibilă sub Putin. Întregul său sistem este construit în jurul ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Lyubov Sobol.

Fiecare încercare de a ancheta cu adevărat oficiali corupți s-a încheiat cu zero condamnări în instanță”, a spus ea.

Vilele secrete europene, rudele înstărite și avioanele private care transportau oligarhiii la expoziții internaționale de câini au fost toate subiectele investigațiilor video ale fundației în ultimii ani. Un alt clip susține că a descoperit bogăția secretă a fostului prim-ministru Dmitry Medvedev și a obținut peste 33 de milioane de vizionări pe YouTube.

Dezvăluirile au declanșat anul trecut o serie de proteste la nivel național și s-ar putea să fi jucat un rol în demiterea lui Medvedev în timpul zguduirii Kremlinlui condus Putin.

De asemenea, FBK a observat rapid că înlocuitorul lui Medvedev, Mihail Mishustin, deține proprietăți de familie care depășesc cu mult salariul său din trecut în calitate de ofițer fiscal principal al Rusiei.

Între timp, Kremlinul a lansat raiduri și anchete penale împotriva FBK, mișcări considerate pe scară largă ca răzbunare pentru investigațiile organizației și solicită schimbări democratice.

Un sondaj realizat anul trecut de Centrul independent Levada a constatat că majoritatea rușilor consideră represiunile anticorupție ca având drept scop stabilirea scorurilor politice.

Sobol a spus că soluția este judecători independenți și o forță de poliție reformată, dar a adăugat că, „pentru asta ai nevoie de voință politică”.

Sursa: 10tv.md

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.