Marea prietenie dintre penalul Dodon și dictatorul Lukașenko, care oprește avioane comerciale, își omoară oponenții și umple pușcăriile cu deținuți politici


Marea prietenie dintre penalul Dodon și dictatorul Lukașenko, care oprește avioane comerciale, își omoară oponenții și umple pușcăriile cu deținuți politici

Franak Viacorka, consilier al liderei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, citat de Deschide.md, despre viitorul ţării după ce dictatorul Alexandr Lukaşenko a deturnat un avion civil. Acesta a declarat că nu-și poate explica întâlnirea lui Igor Dodon cu Aleksandr Lukașenko, cel din urmă fiind un dictator sângeros „care opreşte avioane comerciale, care îşi omoară oponenţii, care bagă oamenii la închisoare”.

Franak Viacorka spune că a văzut întâlnirea dintre Dodon şi Lukașenko şi nu și-o poate explica:

„Cred că a fost o mare greşeală a lui Dodon: să dai mâna cu un dictator plin de sânge, care opreşte avioane comerciale, care îşi omoară oponenţii, care bagă oamenii la închisoare, cred că este un dezastru. Este ruşinos. Cred că lui Dodon ar trebui să-i fie ruşine pentru asta. Cât priveşte colaborarea cu Republica Moldova, noi vedem această relaţie ca fiind deschisă, transparentă. Am vorbit cu consilierii preşedintei Maia Sandu şi sperăm că ea se va întâlni cu Svetlana Tihanoskaia cât mai curând posibil”.

Potrivit lui Franak Viacorka evenimentele care au avut loc sunt parte a unei probleme mai mari, a unei crize politice mari care a început în Belarus în august anul trecut, când alegerile au fost falsificate şi oamenii au protestat masiv împotriva violenţelor şi a represiunilor care au început în ţară:

„Ceea ce s-a întâmplat în Belarus duminică a fost un semn că Lukașenko pierde controlul situaţiei. El a folosit un avion de luptă pentru a opri o cursă avia comercială pentru a aresta un blogger de 26 de ani. El a vrut să transmită că nu-i pasă de regulile internaţionale. De asemenea, aceasta înseamnă că nimeni, fie că vorbim despre jurnalişti, activişti sau lideri politici, nimeni nu se poate simţi în siguranţă acum. Lukașenko încearcă să-i sperie pe belaruşi şi întreaga Europă, care-l urmăreşte cu atenţie”.

Franak Viacorka spune că acum în Belarus sunt 420 de deţinuţi politici recunoscuţi de către organizaţiile internaţionale şi peste 3000 de dosare penale deschise. Cel puţin 30 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor și 20 de bloggeri. Mulţi dintre ei sunt torturaţi.

Acum, spune consilierul, una dintre cele mai plauzibile forme de protest poate fi o grevă naţională în Belarus.

TVR Moldova: La ce acţiuni vă aşteptaţi din partea Uniunii Europene? Cum ar putea comunitatea internaţională să sprijine societatea belarusă?

Franak Viacorka: ”În ceea ce privește Uniunea Europeană, aceasta poate să pună Belarusul în capul agendei, pentru că nu e vorba de o criză politică internă, ci de o ameninţare pentru securitatea regională şi pentru securitatea tuturor cetăţenilor europeni. UE trebuie să impună sancţiuni regimului lui Lukașenko, businessului său”.

Potrivit lui Franak Viacorka, belaruşii vor să aibă o ţară liberă şi democratică, ei au luptat anul trecut pentru alegeri libere, dar acum aceasta a devenit o luptă pentru independenţă şi pentru demnitate: 

„Mulţi belaruşi s-au redescoperit. Am văzut lupta pentru identitatea naţională. Belaruşii vor schimbări democratice, vor să-şi aleagă singuri liderii, ei vor să-şi construiască singuri ţara. Şi cu siguranţă nu mai vor să trăiască sub opresiune. După Lukașenko, societatea belarusă va fi matură şi nu va mai permite dictatorilor să ajungă la putere”.

Amintim că și Pevel Latușko, un opozant din Belarus, fost ambasador al Belarusului în Polonia, a publicat o scrisoare adresată lui Igor Dodon, în care îi vorbește despre esența lui Aleksandr Lukașenko – un uzurpator și un torționar.

„La 5 mai v-ați întâlnit cu președintele autoproclamat Lukașenko, care a promis că va împărtăși experiența, pe care o considerați un exemplu. Vreau să vă povestesc Dvs. și întregii societăți ce experiență a demonstrat Lukașenko întregii lumi”, se arată în scrisoarea lui Latușko.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.