SUA mențin decizia de a NU relua Tratatul Open Skies cu Rusia, deși Joe Biden criticase această hotărâre asumată de administrația Trump


  • ACP
  • May 28, 2021 22:15
  • 1339
SUA mențin decizia de a NU relua Tratatul Open Skies cu Rusia, deși Joe Biden criticase această hotărâre asumată de administrația Trump

Washingtonul a făcut joi anunțul absolut surprinzător conform căruia va menține o decizie importantă a administrației Trump, aceea de a nu relua Tratatul Open Skies cu Rusia, deși acesta era unul dintre cele mai importante tratate de control al înarmării, permițând zboruri de supraveghere reciprocă asupra instalațiilor militare din ambele țări. Președintele Trump a fost cel care a decis inițial retragerea din Tratat, în noiembrie 2020, fapt criticat dur de Joe Biden la acel moment, care a numit decizia fostului președinte ca fiind una total lipsită de viziune, decizie pe care o confirmă acum însă, înaintea întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin care va avea loc pe 16 iunie la Geneva, în Elveția. 

Oficiali de la Departamentul de Stat din Washington au declarat că "Statele Unite regretă că Tratatul Open Skies a fost subminat de încălcările Rusiei. În încheierea revizuirii tratatului, Statele Unite nu intenționează, prin urmare, să încerce să se alăture din nou acestuia, dat fiind eșecul Rusiei de a întreprinde orice acțiune pentru a reveni la conformare. În plus, comportamentul Rusiei, inclusiv acțiunile sale recente cu privire la Ucraina, nu este acela al unui partener angajat în consolidarea încrederii".  

Oficialii americani au mai declarat că deși au fost făcute apeluri din partea Washingtonului pentru ca Rusia să respecte Tratatul Open Skies, iar administrația Biden nu se opune reluării acestuia, în condițiile unei absențe complete a măsurilor pentru a se reveni la conformitate cu prevederile tratatului încălcat de partea rușilor, nu s-a reușit găsirea motivelor pentru a fi anulată decizia administrației Trump.  

În schimb, administrația Biden și-a declarat disponibilitatea de a coopera cu Rusia în alte probleme de interes reciproc și a luat act de extinderea Tratatului NEW Start, care a fost semnat inițial în 2010 de președintele Barack Obama și de președintele rus Dmitri Medvedev. NEW Start este cel mai important tratat militar încheiat între Statele Unite și Rusia, limitând arsenalul armatelor celor două țări semnatare la cel mult 1.550 de focoase nucleare desfășurate și 700 de rachete și bombardiere nucleare, prevăzând și inspecții la fața locului pentru a fi verificată conformitatea cu prevederile tratatului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.