Avocata infractorilor Renate Weber, care a încercat practic să desființeze DNA, la un pas de a fi trimisă la groapa de gunoi a istoriei. PSD și AUR au părăsit sala de ședință pe parcursul căreia s-a concretizat o etapă-cheie către revocarea ei din funcție


Avocata infractorilor Renate Weber, care a încercat practic să desființeze DNA, la un pas de a fi trimisă la groapa de gunoi a istoriei. PSD și AUR au părăsit sala de ședință pe parcursul căreia s-a concretizat o etapă-cheie către revocarea ei din funcție

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au respins, marţi, 25 mai, raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2019. Astfel, a început procedura de demitere a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, urmând votul în plen. 

Votul a fost dat în lipsa parlamentarilor de la PSD şi AUR, întrucât aceștia au părăsit şedinţa. 

Deputatul PSD Nicușor Halici: "Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională".

Deputatul AUR Georgel Badiu: "Grupul AUR se retrage pentru că nu respectați regulamentul Camerei Deputaților și Senatului. Voiam să participăm la dezbateri, chiar nu voiam să luăm exemplul colegilor de la PSD, dar sunteți..., nu vreau să mă exprim în niciun fel vis-a-vis de modul în care conduceți această ședință. Este rușinos!".

Vedeți video de la minutul 14: 


Într-o intervenție pentru Digi24, deputata USRPLUS Cosette Chichirău a precizat că Renate Weber trebuie revocată din funcție nu doar prin prisma acțiunilor prin care a amplificat impactul crizei sanitare, ci și din cauza inițiativelor prin care a încercat să saboteze lupta anticorupție din postura de așa-zis Avocat al Poporului. 

"Din punctul nostru de vedere, sunt 2 argumente principale pentru revocarea doamnei Weber, unul care ține de lupta cu pandemia și unul care ține de lupta cu corupția. În ultimul an, doamna Weber a fost inamicul poporului pentru că a sesizat CCR cu privire la reglementări ce țin de pandemie. A atacat dispoziții care făceau posibilă luarea măsurilor de carantinare sau izolare a persoanelor infectate. Din cauza sesizării pe care a depus-o am ajuns să avem o sporire a riscului general de răspândire a virusului. În jurul lunii iunie, la 3 luni de la începutul pandemiei, doamna Weber a atacat la CCR dispoziții din Legea 55/2020 care conțin măsuri pentru combaterea pandemiei. Iarăși nu a reușit un succes la CCR, dar a întârziat acțiunile Guvernului în combaterea pandemiei. De asemenea, a sesizat CCR cu privire la Legea 136/2020 referitoare la instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, a blocat autoritățile publice de la măsura internării voluntare și de la cea a detașării personalului medical. Așadar, avem mai multe acțiuni care au împiedicat combaterea pandemiei. 

Al doilea argument, foarte puternic, e lupta anticorupție. Probabil ne amintim cu toții că doamna Weber a sesizat CCR cu privire la dispoziții din Legea 304/2004, în sensul în care lipsa procurorilor specializați în investigarea infracțiunilor de corupție restrânge dreptul la un proces echitabil. Sesizarea a fost neîntemeiată, dar totuși această sesizare arată că Weber înțelegea să protejeze oameni care au probleme cu legea. Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez că această doamnă a sesizat CCR cu privire la constituirea completelor specializate de judecată. Această sesizare a fost respinsă în unanimitate de judecătorii CCR. Ea dorea de fapt punerea la îndoială a tuturor hotărârilor pronunțate de aceste completuri specializate. Așadar, istoria doamnei Renatei Weber ne arată că a fost un inamic al poporului, un avocat al penalilor. O asemenea persoană nu mai poate rămâne în această funcție", a declarat deputata USRPLUS. 

Amintim că Avocatul Poporului, dar de fapt avocată a infractorilor, Renate Weber, depusese o sesizare la CCR, care a fost finalmente respinsă de judecătorii constituționali. În situația în care sesizarea ar fi fost admisă de CCR, această acțiune ar fi determinat 2 efecte catastrofale:

1. Anularea tuturor dosarelor instrumentate de DNA

2. Toți infractorii condamnați în baza dosarelor instrumentate de DNA ar fi urmat să fie eliberați

Renate Weber a susținut la acea vreme că inculpaţilor le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializaţi pe anchetarea faptelor de corupţie, scria publicația Adevărul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.