S-a încheiat dezbaterea din plenul Parlamentului European despre situația romilor din Europa.
Cu un discurs fenomenal, un discurs dezvoltat cu responsabilitate și dragoste de oameni, domnul europarlamentar Romeo Franz a smuls ropotul de aplauze al celor prezenți în plen. Sunt atât de mândru și bucuros că îi sunt prieten, "frate", coleg și consilier.
Și pentru că ne pasă foarte tare de oamenii de la firul ierbii, de cei care cred că încă mai există cineva care le poartă de grijă, noi înșine venind din comunități locale, a cerut ce trebuia făcut de acum 10 ani, o lege europeană pentru romi, care să pună presiune pe umerii guvernelor naționale să aloce buget adecvat pentru implementarea strategiilor naționale pentru romi, acolo unde e nevoie, la nivel local, așa cum cere și rezoluția Parlamentului European din Septembrie 2020.
Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că viața romilor, care trăiesc în sărăcie lucie și care se bat cu ura împotriva lor, în fiecare zi, nu e o joacă și că suferința acestora nu e motiv de experimentare continuă a unor politici publice europene ineficiente. Această abordare superficială face mult rău comunităților și scade considerabil din credibilitatea Comisiei cu privire la munca acestei instituții pentru egalitatea și incluziunea romilor. În plus, întreține ura, rasismul împotriva romilor, iar asta s-a văzut, azi, în plen, când rasistul incurabil Angel Dzhambazki, cică europarlamentar, a strigat ca din gură de șarpe, în discursul său, că romii sunt criminali, că omoară bătrâni, că sunt violatori și că fac crime din plăcere. PARLAMENTUL EUROPEAN TREBUIE SĂ PEDEPSEASCĂ COMPORTAMENTUL RASIST AL ACESTUI EXTREMIST. În acest sens, vom depune o plângere împotriva acestuia la președintele Parlamentului, David Sassoli, care trebuie să respecte regulamentul Parlamentului și să aplice sancțiunile care se impun în acest fel de situație.
Să înțeleagă toată lumea că toți ne-am născut egali și că etnia din care fac parte și situația sa nu poat fi batjocura unora, după bunul plac, fără să răspundă pentru faptele lor.
Revenind la partea bună, frumoasă a dezbaterii, majoritatea europarlamentarilor care au participat la dezbatere au susținut această schimbare de abordare și au cerut Comisiei, reprezentată prin doamna Helena Dalli, Comisar European pentru Egalitate, măsuri legislative obligatorii pentru îmbunătățirea situației din comunități.
Acum, mai mult ca niciodată, există sprijin pentru o directivă europeană. Încercăm, totuși, să urmăm calea normală a procesului legislativ, prin care Comisia trebuie să propună textul legii. Însă, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla nici după această dezbatere, vom merge înainte, indiferent de obstacole, în Parlamentul European și vom iniția un raport legislativ care să oblige Comisia să dezvolte legea.
Nu mai e tip de pierdut. Nu mai vrem să pierdem încă zece ani de strategii experimentale. Romii nu sunt cobai, sunt ființe umane. Nu ne place deloc vorba frumoasă și lipsită de conținut și acțiune concretă a unor decidenți politici. Vorbele nu țin nici de foame, nici de căldură și nici nu îi apără pe mulți romi de ură și rasism. Nu ne vom opri, indiferent de obstacole sau piedici. Legea trebuie să devină realitatea, pentru că noi ne dorim o societate în care copiii noștri, copiii multor romi să nu sufere din cauza etniei și a culorii pielii.
Dumnezeu ne-a creat pe toți egali, ne iubește pe toți, la fel, albi și negri, romi și ne-romi. Omul, însă, trebuie să învețe să își iubească aproapele ca pe el însuși.
Fiți buni cu cei din jurul vostru, așa cum este Dumnezeu cu voi, în fiecare zi!