Rusia ȘANTAJEAZĂ economic R.Moldova în preludiul campaniei electorale. Timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică R.Moldova


Rusia ȘANTAJEAZĂ economic R.Moldova în preludiul campaniei electorale. Timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică R.Moldova

Vicepreședinta Partidului Unității Naționale (PUN), Ana Guțu, avertizează că politica Rusiei de șantaj economic ia amploare în preajma campaniei electorale, comentând astfel pretențiile Gazprom privind plata a 370 milioane de dolari pentru gazele consumate de separatiștii transnistreni (adică, de trupele de ocupație ale Rusiei) în 2018. 

Ana Guțu trage un semnal de alarmă, explicând că timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică Republicii Moldova. 

De asemenea, lidera unionistă subliniază necesitatea interconectării R.Moldova la conductele de gaz românești. 

”Politica Rusiei de șantaj economic ia amploare în preajma campaniei electorale din Republica Moldova. Gigantul rusesc pretinde în arbitraj internațional achitarea ‹datoriilor› pentru gazele naturale rusești consumate de zona secesionistă din stânga Nistrului. Joaca de-a ‹datoriile› a început în 2007, și acum, deja a 16-ea oară, Gazprom înaintează o altă cerere prin care pretinde plata a 370 milioane de dolari pentru gazele consumate de separatiști în 2018. Suma totală a acestor pretinse datorii se ridică la circa 7 miliarde dolari. 

Care este soluția? Aplicarea urgentă a Pachetului Energetic 3 (furnizorul de gaze NU trebuie să fie și distribuitorul lor pe teritoriul unui stat), acest Pachet Energetic 3 întârzie să fie respectat de Republica Moldova, stat membru al Comunității Energetice Europene din 2010. 

Astfel, este necesară interconectarea Republicii Moldova la conducetele de gaze românești, deci – europene. Republica Moldova trebuie să decidă animarea conductei de gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău, capacitatea căreia este de circa 1 miliard 500 milioane metri cubi de gaze naturale – cantitate anuală suficientă pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova. 

Din păcate, timp de 30 de ani NU a existat voință politică în a reda libertatea energetică Republicii Moldova.

Unde e voința politică? Să o căutăm în urnele de vot la alegerile din 11 iulie!”, scrie Ana Guțu, pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.