Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat duminică că Turcia este pregătită să ia măsuri față de atacurile Israelului asupra obiectivelor Hamas din Gaza, fără să precizeze totuși ce fel măsuri are Ankara în vedere.
"Ummah (comunitatea musulmană) așteaptă conducerea și curajul nostru, iar Turcia este gata să ia orice măsură este necesară", a spus Çavușoğlu, subliniind că statele musulmane ar trebui să susțină împreună "justiția și umanitatea". (sursa: AICI)
Președintele Recep Tayyip Erdoğan declarase de vineri că Turcia nu va rămâne tăcută și nu va accepta persecuția palestinienilor, iar astăzi s-a desfășurat o convorbire telefonică cu Papa Francisc, căruia i-a spus că loviturile militare ale Armatei Israelului nu sunt date numai împotriva palestinienilor, ci "împotriva tuturor musulmanilor, creștinilor și umanității". Președintele turc a mai spus că speră ca Papa Francisc să participe la mobilizarea creștinilor și a restului lumii împotriva atacurilor israeliene asupra palestinienilor.
"Mesajele și reacțiile Papei Francisc sunt de o mare importanță pentru a mobiliza lumea creștină și comunitatea internațională", a spus Erdoğan. (sursa: AICI)
Numai că Erdogan știe bine că nu face niciun bine țării sale dacă merge prea departe cu încercarea de a organiza o ofensivă diplomatică împotriva Israelului tocmai acum când Turcia se confruntă cu o mulțime de probleme economice, iar relațiile de afaceri ale firmelor turcești cu Israelul sunt de ordinul miliardelor de dolari. Volumul comerțului dintre Turcia și Israel a crescut de la 1,4 miliarde dolari, când a venit partidul președintelui Erdogan la putere, la 6,5 miliarde dolari în momentul de față, spune un raport recent al Institutul de Statistică din Turcia (TÜIK). Potrivit raportului, Israelul s-a clasat pe locul trei în rândul importatorilor de bunuri și servicii turcești în 2020, cu importuri în valoare de 4,7 miliarde de dolari pentru acel an. Acesta este un salt mare față de anul 2019, când Israelul s-a clasat pe locul nouă pe lista importatorilor de mărfuri turcești. Ministrul Comerțului, Ruhsar Pekcan, a declarat în 2020 că au existat mai multe țări în care Turcia a înregistrat creșteri mari la export, Statele Unite ale Americii, Israelul și Coreea de Sud aflându-se în fruntea lor. Așadar, în ciuda retoricii sale agresive, Ankara își numără cu mare atenție pașii, la fel cum Israelul are grijă să nu răspundă simetric agitației turcilor. În 2017, când președintele Trump a mutat ambasada Statelor Unite la Ierusalim, Erdoğan a declarat că "Ierusalimul este o linie roșie (ce nu trebuie trecută - n.red.)", numai că în anul următor volumul comerțului dintre Turcia și Israel s-a apropiat de o valoare record, ajungând la 5,6 miliarde de dolari. (sursa: AICI)
Oricum, pretenția Turciei de mare apărătoare a musulmanilor din toată lumea e greu de luat în seamă în condițiile în care Ankara nu are mai nimic de zis împotriva genocidului populației musulmane de origine turcică din China, uigurii. Iar dacă în relația cu China au fost mai importante afacerile decât viețile a milioane de musulmani, e clar că nici în relația cu Israelul Ankara nu va trece mai departe de coregrafia diplomatică și discursurile răstite ce au ca singur scop convingerea musulmanilor din toată lumea că Turcia chiar se bate pentru viețile și interesele lor.