EXCLUSIV: A început RĂZBOIUL pentru șefia PNL. Când vrea Orban să organizeze Congresul. Probleme pentru Cîțu, Rareș Bogdan și Sighiartău


EXCLUSIV: A început RĂZBOIUL pentru șefia PNL. Când vrea Orban să organizeze Congresul. Probleme pentru Cîțu, Rareș Bogdan și Sighiartău

Ludovic Orban i-a anunțat pe liderii PNL că intenționează să organizeze Congresul extraordinar al partidului în septembrie. Potrivit surselor Podul.ro, Biroul Executiv al PNL va fi convocat săptămâna viitoare, când Orban (care nu face un mister din candidatura sa la funcția supremă în partid) își va oficializa intențiile privind forul suprem, mai apoi urmând ca filialele și centrul să înceapă procedurile pentru Congres.  

Potrivit surselor noastre, Ludovic Orban vrea organizarea Congresului în luna septembrie tocmai pentru a-i nu da timp potențialului său contracandidat – premierul Florin Cîțu – să își dezvolte fidelități în filiale și să își atragă sprijin prin direcționarea de fonduri de la buget (așa cum de altfel demonstrează o veche tradiție guvernamentală, indiferent de culoarea politică a protagoniștilor).

Momentan, Ludovic Orban deține fără probleme frâiele partidului, fiind susținut de marea majoritate a filialelor PNL. Orban vrea congres în septembrie pentru a se asigura că acesta nu va fi amânat din pricina unui nou val pandemic, din octombrie-noiembrie, pe care contestatarii săi ar putea să-l folosească strategic pentru a amâna un congres pe care ei l-ar pierde. Așadar, Orban este hotărât să joace carea unui război-fulger pentru a se realege rapid la conducerea PNL, fapt care i-ar aduce legitimitate, ne place sau nu, pentru o lungă perioadă. 

De partea cealaltă a baricadei, premierul Florin Cîțu e împins de la spate în principal de Rareș Bogdan și de Robert Sighiartău, laolaltă cu alte voci, unele marcante în administrația publică locală din Transilvania, acolo unde contestatarii lui Orban încearcă o coagulare. 

Potrivit surselor Podul.ro, Cîțu va intra în lupta pentru șefia PNL – pe care și-o dorește cu ardoare, fiți convinși –  numai dacă aritmetica din toamnă i-ar putea aduce victoria, ceea ce, momentan, nu reprezintă altceva decât o fantezie contrazisă de realitățile din PNL, fiind extrem de dificil ca situația să se modifice diametral în timpul rămas. Cîțu lucrează din plin la candidatura sa, pe care însă se ferește să o aducă în discuție – săptămâna trecută a făcut două vizite în teritoriu, unde au avut loc și discuții de culise, în timp ce, în restul timpului, Cîțu e angrenat în exerciții de cosmetizare evidente, ceea ce l-a făcut să se ducă chiar și pe plajă, ca Viorica Dăncilă, doar pentru a se poza cu pescărușii. 

Recent, Rareș Bogdan a punctat faptul că Orban va fi contracandidat la Congres, dar s-a ferit și el să avanseze un nume. La fel ca premierul Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău visează cu ochii larg deschiși la șefia PNL, însă cei doi se izbesc de aceeași problemă care îi aduce insomnii lui Cîțu: anume că nu au susținere în partid pentru o astfel de candidatură. Desigur, contracandidatul lui Orban va fi susținut cel mai probabil la vedere de Cotroceni, dar ăsta nu mai este nici pe departe un atu în PNL-ul zilelor noastre. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.