VIDEO. Se închid conturile de Facebook ale celor care critică AUR. Istoricul Mădălin Hodor și jurnalistul Mălin Bot au fost restricționați fără drept de apel / „Dacă se confirmă că Facebook îi ajută (probabil din cauza unor algoritmi tâmpiți) pe extremiștii de tot felul, atunci avem o problemă. Mare”


VIDEO. Se închid conturile de Facebook ale celor care critică AUR. Istoricul Mădălin Hodor și jurnalistul Mălin Bot au fost restricționați fără drept de apel / „Dacă se confirmă că Facebook îi ajută (probabil din cauza unor algoritmi tâmpiți) pe extremiștii de tot felul, atunci avem o problemă. Mare”

Istoricului Mădălin Hodor i-a fost suspendat recent contul personal de Facebook în urma a ceea ce pare a fi o campanie organizată de raportări din partea apropiaților și susținătorilor AUR. Jurnalistul Mălin Bot a fost și el restricționat pentru o lună de zile, iar jurnalista de la Podul Camelia Ciobanu (Tabacu) a trecut recent printr-o situație similară din cauza raportărilor pe o postare în care critica protestele anti-restricții. Aceasta din urmă s-a ales cu contul blocat pentru 30 de zile, după ce anterior primise suspendare de șapte zile pentru o postare cu generalul Nicolae Roman, deputat AUR, acuzat în spațiul public, de mai multe voci credibile, că ar fi intervenit în Decembrie 1989 contra manifestanților anti-comuniști de la Timișoara.  

Dacă Mălin Bot spune că suspendarea de 30 de zile a venit în urma unui răspuns într-un comentariu dat unui interlocutor care îl amenința cu moartea (vezi VIDEO mai jos), Mădălin Hodor scrie de pe un alt cont că a discutat cu mai multe persoane care au pățit chestii similare și suspiciunea e că suspendarea contului său vine pe filiera AUR.  

„Știu că vă tot bat la cap cu suspendarea contului, dar între timp am tot primit mesaje în privat și am văzut că mai multe persoane (de regula din zona anti-AUR) au pățit același lucru. Fix în aceeași perioadă. Unora le-a fost suspendat contul prin raportări succesive ( cum mi s-a întâmplat mie), alții au primit avertismente sau diverse alte "sancțiuni". 

Nu am deocamdată nicio dovadă că ar fi vorba despre o campanie organizată în vederea închiderii gurii unora care deranjează construcția ticăloasă numita AUR, dar mi se pare foarte ciudată aceasta coincidență. Eu am cont Facebook de mai bine de trei ani. Și am postat vrute și nevrute, am intrat în conflicte deschise pe teme politice, istorice sau de altele, am trecut de două ori prin blocări parțiale în urma unor raportări, dar niciodată nu mi-a fost suspendat contul fără drept de apel. Dățile trecute am contestat decizia de blocare, am argumentat și în câteva ore se rezolvase. De data asta nimic. Curg zilele de suspendare și nici vorbă de analiză. Nimic. Mai mult, mesajul ma avertizează că dacă nu contest decizia ( păi am contestat), contul va fi "dezactivat". Sper ca este doar o paranoia, dar dacă se confirmă că Facebook îi ajută (probabil din cauza unor algoritmi tâmpiți) pe extremiștii de tot felul, atunci avem o problemă. Mare”, a scris Hodor pe un cont alternativ de Facebook.  

El a intrat în atenția raportacilor AUR cel mai probabil după ce, în urmă cu câteva luni, a semnat o scrisoare deschisă în care, alături de alte zeci de personalități din societatea civilă, le solicita liderilor partidelor coaliției de guvernare să înceteze orice contact cu reprezentanții AUR. Atunci, copreședintele AUR, Claudiu Târziu, solicita președintelui Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să îi sancționeze pe Mădălin Hodor și pe Mihai Demetriade, de asemenea, semnatar al scrisorii respective.  

Explicațiile lui Mălin Bot privind blocarea contului său de Facebook, unde este urmărit de aproape 200.000 de persoane, le găsiți în VIDEOUL de mai jos. Mălin Bot este un critic virulent al AUR, fiind una din primele persoane cu vizibilitate din spațiul public care a atras atenția asupra controversatei formațiuni politice implicate în proteste, conspirații și instigare la nerespectarea restricțiilor din pandemie. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.