FOTO. Primărița care a pierdut alegerile și s-a angajat gunoier în orașul pe care-l administrase


FOTO. Primărița care a pierdut alegerile și s-a angajat gunoier în orașul pe care-l administrase

Decizia uimitoare a fostei primărițe din Gothenburg, al doilea cel mai mare oraș al Suediei, de a renunța la politică după pierderea alegerilor municipale din 2018 și de a se angaja șofer pe o mașină de gunoi a urbei pe care o administrase vreme de trei ani, a atras atenția celor mai importante publicații internaționale. Recent, povestea inedită a fostei politiciane, astăzi gunoier, a fost relatată pe larg de Politico.

Ann-Sofie Hermansson, 56 de ani, nu doar că nu se sfiește să vorbească despre noua sa profesie, ba chiar își actualizează zilnic pagina de Twitter cu poze de la locul de muncă despre care spune că îi oferă o viață mult mai liniștită decât activitatea politică.  

„Oamenii mă întreabă uneori ce naibii fac aici. Pentru mine este însă o soluție foarte bună mai ales că am o chirie de plătit”, a declarat Ann-Sofie Hermansson pentru Politico. 

Chiar dacă a avut o carieră politică semnificativă, lucrând o vreme în executivul de la Stockholm ca și consultat guvernamental, iar apoi devenind primar al Gothenburg (pe care l-a condus între 18 ianuarie 2016 și 22 noiembrie 2018) din partea social-democraților suedezi, Hermansson este obișnuită și cu munca de „întreprindere”. La 19 ani a plecat de acasă pentru a se angaja la Volvo Cars, unde a lucrat ca metalurgist. Acolo a început, de fapt, și cariera sa politică, fiind o vreme membră a unei confederații sindicale. S-a alăturat apoi Partidului Social Democrat, din partea căruia a lucrat și la Parlamentul European, dar în interiorul căruia a fost marginalizată după pierderea alegerilor din 2018. Situația de după alegeri a determinat-o să se retragă din politică, poate o vreme, poate definitiv, nu știe nici ea exact, și să scoată de la naftalină permisul pentru vehicule grele, pe care îl obținuse la îndemnul tatălui său cândva prin tinerețe, patalama care i-a permis să se angajeze șofer pe una din mașinile de gunoi ale orașului.  

Decizia sa a surprins, firește, pe toată lumea pentru că de regulă foștii politicieni se orientează către relații publice sau spre zona de consultanță, pe bani foarte mulți, mai scrie politico.eu. Cetățenii de la care colectează gunoiul o recunosc adesea și o întreabă de vorbă, de politică sau de ce a ales să fie gunoier. Fosta primăriță spune că e fericită să constate că oamenii din oraș nu sunt supărați pe ea, situație care o face să fie și mai încântată de opțiunea sa.  

„PR-ul sau alte treburi de genul ăsta nu-s pentru mine”, spune fosta primăriță.  

Inițial, noua sa profesie a fost privită cu suspiciune, fiind considerată un soi de artificiu pentru a-și relansa cariera politică. Însă timpul a trecut, fosta primăriță își vede liniștită de slujbă și nu dă semne că ar vrea să revină prea curând în politică, chiar dacă nu exclude asta cu totul. Spune însă că, deocamdată, nu-i lipsesc nebunia și tensiunea vieții de dinainte.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.