Cum a răspuns Elisabeta Rizea când Regele Mihai a întrebat-o de ce sug purceii la țâță cu ochii închiși. Șezătoarea de la Nucșoara


Cum a răspuns Elisabeta Rizea când Regele Mihai a întrebat-o de ce sug purceii la țâță cu ochii închiși. Șezătoarea de la Nucșoara

Regretata Elisabeta Rizea relata, într-un interviu (”Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi”) cum a vizitat Regele Mihai comuna Nucșoara, în perioada interbelică, și cum și-a petrecut timpul, glumind și mâncând porumb copt cu țăranii.

La un moment dat, în timp ce vreascurile trosneau în foc, Regele Mihai și-a întrebat gazdele de ce purceii sug la țâță cu ochii închiși, iar singura care i-a răspuns a fost chiar Elisabeta Rizea, în curtea căreia avea loc șezătoarea: 

”Atunci, într-un an, a venit și domnu Rege. Se făcea șezători la curte (...) Și tot satu a ieșit și a făcut foc mare în curte. Lună pe cer, lumină... Și cocea oamenii porumb. (...)

Doamnă, și se zicea ghicitori și le ghicea oamenii. A spus și domnu Rege una, zice, de ce purceii suge la țâță cu ochii închiși? N-a răspuns nici unu. Da bărbată-miu îmi șoptește mie – că le e rușine, că ta-su-i porc și mă-sa-i scroafă. Da io așa, din lume, să trăiți Majestate, le e rușine că ta-so-i porc și mă-sa-i scroafă și dă rușine ține ochii închiși!

A râs Regele. Și m-a scos, m-a dus oamenii, că io nu voiam să ies, m-a dus acolo și m-a așezat lângă dumnealui. Mi-a rupt porumbu lui driept în doo. Îl mănânci! Eu dint-al mieu, domnu Rege din al lui...”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.