Miza alegerilor anticipate din R. Moldova. Directorul Institutului Diplomatic Român: În iulie, prin vot, se poate face curățenie în politica de la Chișinău / Țările care sunt corupte nu mai pot spera la același sprijin extern


Miza alegerilor anticipate din R. Moldova. Directorul Institutului Diplomatic Român: În iulie, prin vot, se poate face curățenie în politica de la Chișinău / Țările care sunt corupte nu mai pot spera la același sprijin extern

Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, a declarat joi, 6 mai, pentru TVR Moldova, că miza alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova este, printre altele, și lupta anticorupție. 

Totodată, fostul consilier prezidențial pe probleme de apărare și securitate națională a subliniat că țările care sunt în prezent prospere au combătut în trecut foarte eficient fenomenul corupției. 

"Corupția e periculoasă pentru orice țară. Nu e o întâmplare că țările care sunt în momentul acesta prospere, influente, bogate au combătut ele la rândul lor foarte eficient și foarte tranșant corupția. Să nu uităm că America în anii 20-30 ai secolului trecut a dus succesive bătălii cu mafia care era implicată în traficul de alcool și cu monopolurile care prin corupție încercau să facă legea în economia americană. Să nu avem senzația că Occidentul a ajuns la nivelul actual de prosperitate fără să fi avut și el de dus, cu zeci de ani înaintea noastră, aceste bătălii anticorupție. Pe de altă parte, nu trebuie să fim prea sofisticați în exprimare. Un măr putred pus într-un coș cu mere bune le strică pe toate. Cetățeanul din Republica Moldova are suficiente informații la dispoziție să tragă niște concluzii. Nu ai cum să salvezi merele din coș dacă bagi un măr putred între ele. Miza alegerilor din iulie e și eliminarea merelor putrede atât cât se va putea, întrucât sigur că mai există și zone de iraționalitate la un moment dat în exprimarea votului. Dar per ansamblu eu cred că se poate face și un pic de curățenie prin vot, în iulie, în politica din Republica Moldova", a zis Fota. 

De asemenea, Iulian Fota a atras atenția că ajutorul pe care Republica Moldova îl va primi din partea UE va fi condiționat de eficiența prin care este combătut fenomenul corupției. 

"Republica Moldova, fiind în afara NATO și UE, trebuie să aibă grijă și la acest aspect (lupta împotriva corupției - n.red.). Întrebarea nu e doar ce fac cei din Republica Moldova pentru țara lor. O întrebare la fel de importantă e și ce putem noi ceilalți, care iubim Republica Moldova, și vrem să o ajutăm, face pentru ea? Or, ajutorul acesta e din ce în ce mai mult condiționat de calitatea unor procese politice interne. Țările care sunt corupte nu mai pot spera la același ajutor ca în trecut și nu vor mai primi același ajutor ca în trecut. Țările care sunt corupte, dezorganizate administrativ și iresponsabile politic nu pot face față cu succes de exemplu unor provocări precum este această pandemie", a completat Fota. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.