Nu ne place ”Cehia”, avertizează ambasadorul Marii Britanii la Praga, după o gafă a șefului MI6


  • ACP
  • May 5, 2021 16:54
  • 2021
Nu ne place ”Cehia”, avertizează ambasadorul Marii Britanii la Praga, după o gafă a șefului MI6

La sfârșitul lunii aprilie, șeful agenției de informații externe britanice MI6, Richard Moore, a numit Republica Cehă, din greșeală, Cehoslovacia, în timp ce vorbea cu reporterii publicației Times despre presupusul rol al Rusiei într-o explozie de la un depozit ceh de armament care a avut loc în 2014. 

La scurt timp după asta Moore și-a cerut scuze pe Twitter pentru gafa comisă, care deși ar părea mai puțin explicabilă la 28 de ani după destrămarea din 1993 a Cehoslovaciei în Cehia și Slovacia, rămâne surprinzător de frecventă în rândul oficialilor occidentali, după cum relatează presa din Cehia. 

La reacțiile de pe platformele de socializare legate de greșeala scuzabilă a șefului MI6, a intervenit însă ambasadorul britanic la Praga, Nick Archer, care a prăvălit niste comentarii absolut surprinzătoare, considerate de mulți cehi total lipsite de diplomație și tact. 

„Cred că este o problemă de branding, chiar dacă numai pentru limba engleză. Britanicii de aici știu unde este, dar folosesc numele ‹Ceh› (înapoi în Ceh) sau ‹Praga›. Nu ne place (numele) ‹Cehia›, iar Republica Cehă este prea mult de zis odată, deși încerc să folosesc această formă. Și ați mai păstrat steagul și capitala ...?!”, a comentat ambasadorul britanic, referindu-se la faptul că cehii au păstrat atât capitala (Praga), cât și steagul fostei Cehoslovacii, renegând un acord pe care îl aveau cu slovacii - detalii AICI

Atât Cehia cât și Republica Cehă sunt denumiri corecte ale țării central europene. În timp ce Republica Cehă este denumirea politică formală a statului, echivalentă cu Republica Slovacă, ori Federația Rusă, Cehia a fost adoptată ca denumire oficială scurtă și geografică a țării, dar puțini știu că denumirea „Cehia” a fost înregistrată drept nume oficial abia în 2016, la 23 de ani după apariția țării.

Chiar așa fiind, e greu de înțeles felul total aiuritor în care a intervenit ambasadorul Archer în favoarea șefului serviciului de informații britanic MI6, în fața cehilor. Să fie așa greu de rostit ori de scris ”Republica Cehă”, ori ”Cehia”, pentru oficialii britanici? O fi! Am văzut că britanicii au mari probleme și în a spune numele mașinii noastre naționale „Dacia”. În schimb numele țării noastre rămâne relativ ușor de spus. Doar cu capitala României e posibil să fie mai greu, pentru că precedente ilustre au arătat că e complicat de nimerit între cele două variante, Budapesta și Sofia...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.