FRĂȚIA germano-rusă: Ministrul de Externe al Germaniei se OPUNE unor noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi


FRĂȚIA germano-rusă: Ministrul de Externe al Germaniei se OPUNE unor noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul Navalnîi

Ministrul german de externe Heiko Maas a respins adoptarea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei ca răspuns la tratamentul aplicat liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, informează dpa, potrivit Agerpres.

Heiko Maas a declarat duminică pentru ARD că are îndoieli cu privire la faptul că astfel de măsuri ar îmbunătăţi cu adevărat situaţia opozantului rus.

”Cred că ar fi exact opusul”, a spus Maas.

Uniunea Europeană a cerut de mai multe luni autorităţilor ruse să îl elibereze pe Navalnîi, care a fost condamnat la închisoare la începutul lunii februarie pentru așa-zise încălcări ale cerinţelor privind eliberarea condiţionată, legate de o sentinţă anterioară. Navalnîi nu a putut respecta aceste cerinţe pentru că a fost transportat în Germania, unde s-a recuperat medical după ce l-a otrăvit același Kremlin care îl ține întemnițat acum. 

Ministrul german de externe a subliniat că UE a folosit deja de două ori, foarte clar, astfel de instrumente împotriva Rusiei pentru a-şi susţine poziţia: după ce Navalnîi a fost otrăvit şi după arestarea sa la întoarcerea în Rusia.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea şi conflictul din estul Ucrainei vor rămâne în vigoare atât timp cât nu va exista o soluţie acolo, a spus ministrul german.

”Dar nu este în interesul nostru să ne alăturăm acestei larme confruntaţionale. Vrem dialog şi vrem să fim un bun vecin al Rusiei”, a precizat Maas.

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că actualul nivel slab al relaţiilor germano-ruse, precum şi relaţiile Moscovei cu Bruxelles sunt un motiv în favoarea dialogului.

”Aceste relaţii nu ar trebui să rămână în acest stadiu”, a subliniat Heiko Maas, ”pentru a schimba acest lucru, trebuie să vorbim unul cu celălalt".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.